Strah od nedovoljne opskrbe podigao cijene nafte iznad 93 dolara

Pixabay.com
Transport nafte, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima 93 dolara zbog procjena o nedostatnoj opskrbi u zimskim mjesecima koje su zasjenile zabrinutost zbog posustajanja gospodarskog rasta i povećanja zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,45 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 93,38 dolara. Na američkom tržištu bila je u plusu 1,38 dolara, dosegnuvši 89,90 dolara.

Saudijska Arabija i Rusija odlučile su smanjivati opskrbu do kraja godine, za ukupno 1,3 milijuna barela dnevno, što će dovesti do deficita na tržištu u četvrtom tromjesečju, prognozirala je u srijedu Međunarodna agencija za energiju (IEA).

I Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) prognozirala je deficit u opskrbi do kraja godine ako proizvođači nastave smanjivati opskrbu.

Cijene nafte podupire strah za opskrbu jer proizvođači odlučno ustraju u ograničenju proizvodnje, konstatira Priyanka Sachdeva iz Phillip Nove.

“Definitivno se nameće zaključak da će tržište nafte biti tijesno opskrbljeno u sljedeća dva do tri tromjesečja jer se opskrba i dalje ograničava, a potražnja je snažna”, rekli su analitičari ANZ Researcha.

OPEC je odvojeno naglasio da procjene temeljene na podacima ne podupiru projekciju IEA-e da će potražnja za fosilnim gorivima dosegnuti vrhunac u 2030.

“Takve priče samo siju sjeme spektakularnih problema u globalnom energetskom sustavu”, upozorio je u priopćenju glavni tajnik OPEC-a Haitham Al Ghais.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari