Cijena nafte na londonskom tržištu blizu najviše razine u ovoj godini

Hina
Naftno iskopavanje, ilustracija; Foto: Hina

Na londonskom je tržištu cijena nafte prošloga tjedna snažno porasla, primaknuvši se najvišim razinama u ovoj godini, što je posljedica špekulacija da će najveći svjetski proizvođači zadržati smanjenju proizvodnju ‘crnog zlata’.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skočila 4,7 posto, na 88,49 dolara, najvišu razinu od kraja siječnja. Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 6,5 posto, na 85,02 dolara, najvišu razinu od studenoga prošle godine, prenosi Hina.

Time su cijene nadoknadile sve gubitke od prethodna dva tjedna, što je posljedica zabrinutosti trgovaca u vezi ponude. Naime, špekulira se da će vodeći svjetski izvoznik Saudijska Arabija i u listopadu smanjiti proizvodnju za milijun barela dnevno, povrh već dogovorenog smanjenja proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika.

„Očekujemo da će produljiti odluku o smanjenju opskrbe i da će se OPEC-ova nafta vratiti na tržište kada se cijene stabiliziraju iznad 90 dolara po barelu”, navode analitičari National Australia Bank u osvrtu na situaciju na tržištu.

Rusija, druga najveća svjetska izvoznica nafte, već se dogovorila sa saveznicima iz OPEC+ da će sljedeći mjesec smanjiti izvoz nafte, izjavio je potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak.

Potražnja bi pak trebala ojačati, sudeći po padu komercijalnih zaliha u SAD-u u pet od šest proteklih tjedana.

Uz to, trgovci se nadaju oporavku kineskog gospodarstva. I OPEC i Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuju da će Kina, najveći svjetski uvoznik nafte, dati zamah potražnji do kraja godine.

Tako bi ponuda na svjetskim tržištima u ostatku godine mogla biti tijesna, dijelom zbog relativno zdrave globalne potražnje, a dijelom zbog Saudijske Arabije koja je odredila prilično visok cjenovni prag, kaže Tamas Varga iz PVM-a.

No, ostaje za vidjeti koliko će se još ove godine usporiti rast najvećih svjetskih gospodarstava i hoće li središnje banke zapadnih zemalja zbog visoke inflacije još koji put povećati kamatne stope.

Nakon snažnog skoka prošloga tjedna, cijene su nafte trenutno veće nego što su bile na početku godine. Na londonskom je tržištu, u odnosu na početak godine, cijena barela u plusu oko tri, a na američkom gotovo šest posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari