Cijene nafte u porastu

Pixabay.com
Naftno polje, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak jer se smanjena ponuda odrazila na manji izvoz iz Saudijske Arabije i Rusije, a visoke cijene loživog ulja nadmašile su zabrinutost oko rasta globalne potražnje usred visokih kamatnih stopa, objavio je Reuters. Brent nafta je porasla za 76 centi na 85,56 dolara po barelu u prijepodnevnim satima, dok je američka West Texas Intermediate nafta bila na 82,1 dolar po barelu, što je 85 centi više.

Rujanski ugovor za WTI istječe u utorak, a aktivniji listopadski ugovor ojačao je 78 centi na 81,44 dolara po barelu. Obje referentne cijene za prvi mjesec prekinule su sedmotjedni pobjednički niz prošli tjedan i objavile tjedni gubitak od dva posto zbog zabrinutosti da će spori gospodarski rast Kine negativno utjecati na potražnju za naftom i mogućnosti da ciklus povećanja kamata u SAD-u još nije završio.

“I dalje vidimo tijesnu naftnu bilancu do kraja godine, što sugerira da cijene još uvijek imaju prostora za rast”, rekao je Warren Patterson, ING-ov voditelj istraživanja roba, objavio je Reuters. Također, “čini se da je dolar malo odahnuo, što bi pružilo određenu potporu”, rekao je Patterson.

Slabiji dolar čini kupnju nafte jeftinijom za vlasnike drugih valuta, što potiče potražnju. Također, cijenu podržava i visoka cijena lož ulja, koja je u fokusu kako se sjeverna hemisfera približava “crnim noćima”, rekao je John Evans iz naftnog posrednika PVM.

Unatoč svojim gospodarskim problemima, Kina se oslanja na rekordne zalihe prikupljene ranije ove godine dok rafinerije smanjuju kupnju nakon smanjenja opskrbe od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznika uključujući Rusiju, poznatu kao OPEC+, što je podiglo svjetske cijene iznad 80 dolara po barelu.

Ipak, u srpnju su isporuke Saudijske Arabije Kini pale za 31 posto u odnosu na lipanj, dok je Rusija, kako je ranije objavljeno, sa svojom sirovom naftom po sniženim cijenama, ostala najveći dobavljač azijskog diva, pokazuju podaci kineske carine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari