Kina smanjuje ključnu kamatnu stopu, gospodarski oporavak usporava

pixabay.com
Kina priprema dodatne potpore za izvoz, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Kineska središnja banka smanjila je jednu od svojih ključnih kamatnih stopa po drugi put u tri mjeseca dok se drugo najveće svjetsko gospodarstvo bori da se oporavi od pandemije. Narodna banka Kine (PBOC) snizila je osnovnu kamatnu stopu na jednogodišnji kredit na 3,45 posto sa ranijih 3,55 posto, objavio je britanski BBC. Oporavak zemlje nakon Covida pogođen je imovinskom krizom, padom izvoza i slabom potrošnjom.

PBOC je posljednji put smanjio svoju jednogodišnju stopu – na kojoj se temelji većina kineskih zajmova za kućanstva i poduzeća – u lipnju. Jun Bei Liu iz Tribeca Investment Partnersa rekao je za BBC da ovaj potez vjerojatno neće imati veliki učinak, ali ukazuje na predanost kineske vlade oživljavanju gospodarstva. “Trebat će nam veći paket poticaja kako bismo ojačali povjerenje i zauzvrat potaknuli potrošnju i rast. Bez njega, gospodarstvo riskira da posrne u deflaciju koju će biti teže oživjeti”, dodala je Bei Liu. Ekonomisti su također očekivali da će banka sniziti osnovnu kamatnu stopu na petogodišnji kredit, na koju su vezane hipoteke. Međutim, ostala je nepromijenjena na 4,2 posto. Kratkoročne i srednjoročne stope također su smanjene.

Kinesko gospodarstvo ima problema s prevladavanjem nekoliko velikih problema nakon pandemije, zbog koje je velik dio svijeta bio zatvoren. Prošlog su tjedna ozbiljni problemi na njegovom tržištu nekretnina istaknuti kada je krizom pogođeni nekretninski div Evergrande podnio zahtjev za zaštitu od stečaja u SAD-u. Teško zadužena tvrtka još uvijek radi na više milijardi dolara vrijednom poslu s vjerovnicima. Ranije ovog mjeseca, još jedan od najvećih poduzetnika u zemlji, Country Garden, upozorio je da bi mogao zabilježiti gubitak do 7,6 milijardi dolara (6 milijardi funti) u prvih šest mjeseci ove godine.

U istom tjednu službene brojke pokazale su da je Kina skliznula u deflaciju prvi put u više od dvije godine. Službeni indeks potrošačkih cijena, mjera inflacije, prošlog mjeseca je pao za 0,3 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Službene brojke pokazuju i da su kineski uvoz i izvoz oštro “pali” u srpnju jer je slabija globalna potražnja ugrozila izglede za oporavak zemlje. Peking je, navodi BBC, prestao objavljivati ​​podatke o nezaposlenosti mladih, koje su neki vidjeli kao ključni pokazatelj usporavanja zemlje. U lipnju je stopa nezaposlenosti u Kini za osobe od 16 do 24 godine, u urbanim područjima, dosegla rekordnu visinu od više od 20 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari