Cijene nafte iznad 92 dolara, najavljena smanjena opskrba do kraja godine

Pixabay.com
Nafta, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 92 dolara budući da je najavljena smanjena opskrba do kraja godine zasjenila zabrinutost zbog jačanja inflacije u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 40 centi nego na zatvaranju trgovine u utorak i iznosila je 92,46 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio na američkom tržištu i njime se trgovalo po 89,25 dolara.

Saudijska Arabija i Rusija planiraju smanjivati opskrbu za ukupno 1,3 milijuna barela dnevno do kraja godine. Podaci već signaliziraju tijesnu ponudu pa se u utorak barelom s rokovima isporuke u listopadu trgovalo po 4,68 dolara višoj cijeni nego onim s rokovima isporuke u ožujku, prenosi Hina.

Smanjena opskrba iz Saudijske Arabije i Rusije prouzročit će značajni deficit na tržištu u četvrtom tromjesečju, objavila je u srijedu Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Snizili su istodobno prognozu rasta potražnje u četvrtom tromjesečju, za 600.000 barela dnevno, što analitičar Investeca Callum Macpherson smatra “značajnom prilagodbom”.

Značajniji rast cijena nafte zakočila je jučer zabrinutost zbog ubrzanog rasta potrošačkih cijena u SAD-u u kolovozu, za 0,6 posto u odnosu na srpanj, prema izvješću ministarstva trgovine. Poticaj inflaciji bio je skok cijena benzina, za 10,6 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Kada se isključe hrana i energija cijene su na mjesečnoj razini porasle za 0,3 posto.

Analitičari istodobno očekuju da će Europska središnja banka na sjednici u četvrtak ponovo podići kamatne stope, unatoč posustajanju gospodarstva.

Slabiji gospodarski rast znači i slabiju potražnju za gorivom.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u utorak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 97 centi, na 94,09 dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari