Ruska nafta čini više od polovine češkog uvoza

Pixabay.com
Nafta, ilustracija Foto: Pixabay.com

Sirova nafta iz Rusije činila je više od polovine češkog uvoza u prvoj polovini godine, priopćio je u ponedjeljak državni operater naftovoda MERO. Ruska nafta činila je 65 posto uvoza, u odnosu na 56 posto u cijeloj 2022. godini i 49 posto u 2021.

Češka uvozi naftu naftovodom Družba preko Ukrajine i naftovodom IKL, povezanim s njemačkim naftovodom TAL, prenosi Hina.

“U prvih šest mjeseci ove godine udio uvoza nafte iz Rusije (naftovodom Družba) iznosio je prema (udjelu) uvoza iz drugih zemalja (naftovodom IKL) 65 prema 35 posto”, priopćili su iz MERO-a.

MERO-ov je glavni kupac ORLEN Unipetrol, ogranak poljskog PKN ORLEN-a, koji u Češkoj ima rafinerije u Litvinovu i Kralupyju.

Česi uvoze rusku naftu cjevovodima zahvaljujući izuzeću od sankcija EU-a koje su osigurali budući da alternativnom rutom, naftovodima IKL i TAL, ne mogu pokriti potrebe od oko sedam milijuna metričkih tona nafte godišnje.

MERO je pokrenuo radove na TAL-u koji bi im trebali omogućiti da krajem 2024. i početkom 2025. godine zamijene Rusiju drugim dobavljačima.

Iz ORLEN Unipetrola nisu željeli komentirali povećani udio ruske nafte, rekavši tek da posluju u skladu sa svim propisima.

Istaknuli su da rafineriju u Litvinovu koja prerađuje rusku naftu i ima godišnji kapacitet od 5,4 milijuna tona pripremaju za preradu drugih mješavina nakon završetka radova na naftovodu TAL.

“U listopadu ćemo provesti probni test u rafineriji u Litvinovu koji će trajati oko mjesec dana. Testirat ćemo proizvodnu tehnologiju preradom isključivo one nafte koja nije iz Rusije”, objavio je ORLEN Unipetrol. “Testirat ćemo preradu sirove nafte s Bliskog istoka i iz Južne Amerike i Sjevernog mora”, precizirali su.

Tehnološke izmjene bit će provedene u travnju iduće godine, tijekom pauze u proizvodnji, dodaju.

“Pored općeg održavanja i modernizacije, koje provodimo otprilike svake četiri godine, provest ćemo i tehnološke izmjene … kako bismo rafineriji u Litvinovu nakon proširenja kapaciteta naftovoda TAL omogućili prijelaz na sirovu naftu koja neće dolaziti iz Rusije”, navodi se.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari