Stellantis treba više gigatvornica

pixabay.com
Alfa Romeo, dio grupacije Stellantis Foto: Pixabay.com

Proizvođač automobila Stellantis objavio je da planira izgraditi više velikih tvornica baterija, povrh šest planiranih u Europi i Sjevernoj Americi, istaknuvši i da će baterije za električna vozila u budućnosti morati biti upola lakše.

“Obvezali smo se izgraditi šest gigatvornica širom svijeta i rekli da nećemo na tome stati. Trebamo ih još kako bismo poduprli rastuću proizvodnju električnih vozila“, rekao je potkraj tjedna viši potpredsjednik Stellantisa i voditelj globalnih pogonskih sustava Micky Bly, na svečanosti otvaranja novog centra za tehnologiju baterija u Torinu.

Već smo najavili da ćemo diljem svijeta izgraditi postrojenja kapaciteta proizvodnje 250 gigavat sati, a smatramo da moramo ići do 400 gigavat sati kapaciteta”, dodao je viši potpredsjednik Stellantisa, prenosi Hina.

Kompanija također želi proizvoditi upola lakše baterije kako bi se poboljšala održivost vozila, rekao je tom prigodom šef tehnologije Ned Curic.

Baterije za električna vozila trenutno su “jednostavno preteške”, pa vozila “nisu kompatibilna” sa svrhom održivosti, dodao je Curic.

“Hoću reći da je moj cilj – jako težak za moj tim – prepoloviti težinu baterija do kraja desetljeća”, precizirao je šef tehnologije u Stellantisu.

Curic je rekao i da sada još ne zna kako će izgledati “baterija budućnosti“.

“Morat ćemo razmisliti o potpuno novim materijalima, kemijskoj strukturi, novom načinu zamjene vrlo teških materijala nečim puno lakšim”, zaključio je Curic.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari