Vinfast – treći najvredniji proizvođač automobila na svijetu

Pexels.com
Električni automobil, ilustracija Foto: Pexels.com

Dionice vijetnamskog proizvođača električnih vozila Vinfast porasle su 21 posto početkom tjedna, produživši rast od prošlog tjedna koji je više nego učetverostručio njegovu tržišnu vrijednost na 160 milijardi dolara. Tvrtka je, piše Reuters, debitirala na Wall Streetu ovog mjeseca i brzo je porasla u procjeni da bi postala treći najvredniji proizvođač automobila – samo iza Tesle i Toyote.

Ali mala količina Vinfastovih javno dostupnih dionica učinila je dionicu sklonom volatilnosti, s dionicama koje su skočile ili pale više od 14 posto u 11 od proteklih 12 sesija. Dionice su bile na putu da svojoj tržišnoj kapitalizaciji dodaju gotovo 33,6 milijardi dolara, na temelju cijene od 83,33 dolara.

Vinfastove dionice bile su među najgledanijima na Stocktwitsu, popularnoj web stranici s malim ulagačima. Vinfast gotovo u cijelosti kontrolira Pham Nhat Vuong, najbogatiji čovjek u Vijetnamu i osnivač matičnog konglomerata Vingroup, s udjelom od oko 99,7 posto, prema podnesku.

Unatoč tržišnom entuzijazmu, piše Reuters, Vinfast se suočava s dugim putem prije nego što se počne značajno natjecati s Teslom i naslijeđenim proizvođačima automobila koji ulažu milijarde dolara kako bi zgrabili dio tržišta električnih vozila.

Samo 137 Vinfast EV je registrirano u Sjedinjenim Državama do lipnja, prema S&P Global Mobility. Tvrtka također ulazi na američko i europsko tržište u vrijeme kada potražnja za električnim vozilima opada, a Tesla je poveo cjenovni rat kako bi obranio svoju dominaciju.

Vinfast ove godine očekuje prodaju čak 50.000 električnih vozila, u usporedbi s Teslinom projekcijom isporuke 1,8 milijuna automobila. Kako bi povećao prodaju, Vinfast odustaje od pristupa izravno potrošaču koji koristi Tesla i okreće se trgovcima. Tvrtka također gradi tvornicu vrijednu četiri milijarde dolara u Sjevernoj Karolini.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari