Smanjena opskrba i kineski poticaji podigli cijenu nafte na 82 dolara

Foto: Loïc Manegarium/Pexels

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 82 dolara budući da su smanjena opskrba i kineska najava poticaja gospodarstvu potisnuli u drugi plan očekivano podizanje kamatnih stopa u SAD-u i eurozoni.

Hina piše da je na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 91 cent nego krajem prošlog tjedna i iznosila je 81,98 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,05 dolara višoj cijeni, od 78,12 dolara.

Rast cijena nafte odražava sve tješnju opskrbu, s obzirom na smanjenu saudijsku proizvodnju i istodobno blago jačanje sezonske ljetne potražnje za benzinom i mlaznim gorivom, objašnjavaju u bilješci analitičari City Researcha.

Uz smanjenu opskrbu, ističu i nove kineske poticaje gospodarstvu koji su potisnuli u drugi plan očekivano podizanje kamatnih stopa u SAD-u i u eurozoni.

Kineska državna agencija za planiranje u gospodarstvu predstavila je u ponedjeljak mjere koje bi trebale potaknuti privatna ulaganja u infrastrukturu i dodala da će ojačati i financijsku potporu za privatne projekte.

Tržišni sudionici očekuju da će Peking upotrijebiti ciljane mjere kako bi podržao posustalo gospodarstvo, što će vjerojatno povećati potražnju za naftom.

Ulagači su već uračunali u cijene procjenu da će američki Fed i Europska središnja banka (ECB) na ovotjednoj sjednici podići kamatne stope za za četvrtinu postotnog boda.

Podignuti troškovi zaduživanja već su zakočili ulaganja i ojačali dolar, što poskupljuje naftu za kupce s ostalim valutama i koči potražnju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari