Kineska najava poticaja podigla cijenu nafte iznad 80 dolara

Pixabay.com
Naftno polje, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su u srijedu iznad 80 dolara, potaknute kineskom najavom poticaja za gospodarstvo i procjenama da bi američki Fed i Europska središnja banka (ECB) mogli uskoro završiti ciklus podizanja kamatnih stopa.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 63 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 80,26 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1,13 dolara, piše Hina.

Na američkom tržištu, pak, barelom se danas trgovalo po 51 cent višoj cijeni, od 76,26 dolara. Dan ranije je zaključio trgovinu u plusu 1,60 dolara.

Trgovce je ohrabrila najava kineske državne agencije za gospodarsko planiranje da će predložiti mjere za “obnavljanje i povećanje” potrošnje, što bi značilo i snažniju potrošnju energenata.

Poticaj cijenama bile su i procjene da će američka središnja banka na kraju srpnja podići kamatne stope za još četvrtinu postotnog boda i potom zaključiti ciklus, s obzirom na naglo usporavanje rasta prometa u maloprodaji u lipnju.

Promet je u lipnju porastao 3,1 posto, nakon skoka od 12,7 posto u prethodnom mjesecu.

Slični signali stigli su i iz eurozone pa je tako član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Klaas Knot u utorak rekao da “nipošto nije sigurno” da će podizati kamatne stope i nakon srpanjske sjednice.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak poskupio 28 centi, na 80,33 dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari