Cijene nafte u prvih pola godine potonule oko 12 posto

pexels.com
Naftno polje, Foto: Pexels.com/strange-happenings

Cijene nafte prošloga su tjedna porasle na svjetskim tržištima, no u cijelom prvom polugodištu pale su oko 12 posto jer središnje banke zbog visoke inflacije i dalje podižu kamatne stope, što će usporiti rast gospodarstava.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 1,4 posto, na 74,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,1 posto, na 70,64 dolara, piše agencija Hina.

No, time su samo ublažile pad na kvartalnoj i polugodišnjoj razini jer je u prvih šest mjeseci ove godine cijena barela na londonskom tržištu pala 12,8 posto, a na američkom 12 posto.

Osim usporavanja rasta gospodarstava europskih zemalja, razlog za pad cijena nafte jest i činjenica da se kinesko gospodarstvo, najveći svjetski uvoznik nafte, ne oporavlja od koronakrize tako brzo kao što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih covid mjera.

Kako bi pružila potporu cijenama, Saudijska Arabija najavila je da će u srpnju smanjiti proizvodnju za još milijun barela dnevno, dok je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) sa svojim saveznicima produljila sporazum o smanjenoj proizvodnji do kraja godine.

Prema anketi Reutersa, u kojoj je sudjelovalo 37 ekonomista i analitičara, malo je izgledno da će cijene ove godine porasti, s obzirom na probleme u svjetskom gospodarstvu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari