Podaci iz Kine zadržali cijene nafte na 80 dolara

pixabay
Naftno postrojenje, arhiv Foto: Pixabay.com

Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima na 80 dolara budući da je trgovce zabrinuo pad kineskog izvoza, koji signalizira slabu potražnju u svjetskom gospodarstvu u uvjetima podignutih troškova zaduživanja.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 80,10 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 75,67 dolara.

Tržišta je dan ranije podupro podatak da je inflacija u SAD-u osjetno oslabila i u lipnju, kliznuvši na tri posto, najnižu razinu u više od dvije godine, što bi moglo navesti središnju banku da okonča ciklus zaoštravanja monetarne politike.

U četvrtak raspoloženje su prigušili podaci iz Kine koji su pokazali oštar pad izvoza u lipnju i signalizirali slabu potražnju u svjetskom gospodarstvu u uvjetima podignutih kamatnih stopa i geopolitičkih napetosti.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) prognozirala je pak u četvrtak da će potražnja za naftom ove godine dosegnuti rekordnu razinu, iako bi povećanje trebalo biti nešto slabije no što se očekivalo zbog problema u gospodarstvu.

I Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) potvrdila je danas optimistične prognoze svjetske potražnje, unatoč gospodarskoj krizi. Podigli su prognozu rasta potražnje u 2023. i prognozirali tek blago usporavanje u 2024., uz Kinu i Indiju u ulozi glavnih pokretača, prenosi Hina.

Naftni kartel odvojeno je objavio da je u srijedu barel košarice nafte njegovih članica poskupio 96 centi, na 80,63 dolara.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari