Pad cijena nafte

Foto: Freepik.com

Cijene nafte pale su oko 3 dolara po barelu u ponedjeljak nakon što su analitičari ukazali na rastuće globalne zalihe i zabrinutost oko rastuće potražnje uoči novih podataka o inflaciji i sastanka američke središnje banke kasnije ovog tjedna.

Fjučersi nafte Brent pali su za 2,95 dolara, ili 3,9 posto, na ispod 72 dolara po barelu, najnižu razinu od prosinca 2021. Istodobno je američka nafta WTI pala za 3,05 dolara ili 4,4 posto na 67,12 dolara po barelu, javlja Reuters.

Goldman Sachs je prethodno snizio svoje prognoze cijena nafte, rekavši da su zalihe ove godine veće od očekivanih. Prognoza maksimalne ovogodišnje cijene sirove nafte za Brent sada je 86 dolara umjesto 95 dolara po barelu, a za WTI 81 umjesto 89 dolara.

Kineska potražnja nije pokazala znakove očekivanog rasta od dva milijuna barela dnevno, kažu analitičari, dok se očekuje da će OPEC i Međunarodna agencija za energiju (IEA) smanjiti svoje prognoze potražnje.

Povećanje kamatnih stopa FED-a jača dolar, čineći robu denominiranu u američkoj valuti skupljom za vlasnike drugih valuta i opterećujući cijene. Ovotjedni sastanak FED-a i inflatorni pritisci ostaju ključna pitanja za tržište ovog tjedna.

Cijene nafte zabilježile su određeni oporavak u utorak ujutro, kada je nafta Brent dobila oko 0,75 posto svoje vrijednosti, dosegnuvši cijenu od 72,37 po barelu, dok je nafta WTI porasla na 67,48 dolara po barelu, pokazuju podaci specijaliziranog portala OilPrice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari