Cijena nafte raste četvrti tjedan zaredom

Pixabay.com
Naftno polje, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, četvrtog zaredom, zbog rastućih zabrinutosti oko nedovoljne ponude u nadolazećim mjesecima te rastućih tenzija između Rusije i Ukrajine, koje bi tu ponudu dodatno mogle ograničiti.

Hina piše da je cijena barela na londonskom tržištu porasla 1,2 posto, na 81,07 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio gotovo dva posto, na 77,07 dolara, na najvišu razinu od 25. travnja.

“Tržište nafte počinje polako uračunavati u cijenu prijeteću krizu na strani ponude. Globalne zalihe počinju se smanjivati ​​i to bi se moglo dramatično ubrzati u nadolazećim tjednima. Povećani ratni rizik također bi mogao utjecati na cijene”, smatra analitičar Price Futures Groupa Phil Flynn.

Rusija je u petak, četvrti dan zaredom, raketirala ukrajinske luke kroz koje ta zemlja izvozi hranu, što predstavlja eskalaciju napetosti u toj regiji nakon povlačenja Moskve iz sporazuma o sigurnom pomorskom koridoru uz posredovanje UN-a.

Zatvaranje žitnog koridora moglo bi ugroziti opskrbu etanolom i biogorivima koja se miješaju s naftnim proizvodima, što bi dovelo do toga da rafinerije koriste više sirove nafte, navodi Flynn. Zapljena brodova također bi mogla povećati rizike za izvoz nafte i druge robe u regiji, dodao je.

Posljednji podaci američkog ministarstva energetike, pak, ukazuju na pad zaliha sirove nafte u prošlome tjednu, budući je porastao njezin izvoz i prerada u rafinerijama. Ministarstvo je prognoziralo i da će se proizvodnja nafte i plina iz škriljevca u SAD-u vjerojatno smanjiti u kolovozu po prvi put ove godine, što je dodatno povećalo zabrinutost zbog nedovoljne opskrbe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari