Slabo svjetsko gospodarstvo smanjilo prihod tajvanskog proizvođača čipova

pixabay.com
Mikročip, ilustracija; Foto. Pixabay.com

Tajvanski proizvođač čipova TSMC izvijestio je o dvoznamenkastom padu prihoda u drugom tromjesečju, ističući prigušenu potražnju zbog slabog globalnog gospodarstva, prenosi Hina.

Prihod tajvanskog diva smanjio se u drugom tromjesečju za 13,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, kliznuvši na 15,68 milijardi dolara.

Neto dobit pala je za 23,3 posto, na 5,85 milijardi dolara. To je njezin prvi pad na godišnjoj razini od drugog kvartala 2019. godine.

U TSMC-u tumače da ni velika potražnja za umjetnom inteligencijom ni njihova pozicija najvećeg proizvođača čipova za umjetnu inteligenciju nisu nadoknadili slabu opću potrošnju u uvjetima neočekivano sporog oporavka globalnog gospodarstva. “Na naše poslovanje u drugom tromjesečju utjecalo je opće stanje u globalnom gospodarstvu, koje je prigušilo potražnju krajnjih kupaca, potaknuvši ih na kontinuiranu prilagodbu zaliha”, rekao je glavni financijski direktor Wendell Huang.

“Kratkoročni procvat potražnje za umjetnom inteligencijom definitivno se ne može projicirati na dugi rok. Ne možemo predvidjeti ni blisku budućnost, odnosno hoće li se neočekivana potražnja protegnuti i na iduću godinu ili splasnuti”, rekao je pak predsjednik TSMC-a Mark Liu.

S obzirom na pojačanu potražnju za umjetnom inteligencijom, kako kažu, bilo je teško podmiriti potrebe kupaca pa planiraju u što kraćem roku povećati kapacitete za sofisticirano pakiranje.

Snizili su ipak prognozu investicijske potrošnje u ovoj godini, prenosi Hina, na donju granicu projiciranog raspona od 32 do 36 milijardi dolara. Izmijenili su i prognozu prihoda i sada očekuju da će biti manji oko 10 posto nego u 2022. Do sada su očekivali da će se smanjiti za pet posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari