Švicarski izvoz pao u drugom tromjesečju, izvoz satova “usporio”

Foto: Pixabay.com

Švicarski izvoz smanjio se u drugom tromjesečju, odražavajući osjetan pad isporuka strojeva i vozila, pokazali su podaci carinske uprave.

Realno se izvoz u razdoblju od travnja do lipnja smanjio za 1,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećan za 3,6 posto. Uvoz je, objavila je Hina, “potonuo” za tri posto, nakon 0,5-postotnog rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Time je švicarski višak u razmjeni sa svijetom porastao za 15 posto u odnosu na prvo tromjesečje, dosegnuvši 9,92 milijarde švicarskih franaka. Nominalno je izvoz pao za 2,8 posto, a uvoz za 5,4 posto, pokazuju podaci carinske uprave.

Najviše su u drugom tromjesečju smanjene isporuke vozila, za 10,5 posto u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca kada su poskočile za 17 posto.

Smanjen je i izvoz strojeva i elektronike, za 3,7 posto, nakon gotovo istog postotnog rasta u prethodna tri mjeseca.

Švicarske kompanije manje su izvozile i lijekove i kemijske proizvode, prenosi Hina, uz pad vrijednosti isporuka za 1,2 posto.

Izvoz satova znatno je pak “usporio”, iskazan u tromjesečnoj stopi rasta od 3,2 posto. U prva tri ovogodišnja mjeseca iznosila je 9,1 posto. Na godišnjoj razini izvoz je, po podacima udruge proizvođača satova, skočio za 14 posto.

U prvih šest ovogodišnjih mjeseci uvećan je za 12 posto, objavila je ova udruga.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari