Njemački zakon o novim sustavima grijanja iziskuje državne poticaje

pixabay.com
"Zelena" energija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Njemačka vlada mora osigurati poticaje za sustave grijanja na obnovljive izvore, naglasile su udruge, upozorivši na slabu potražnju za dizalicama topline i radovima na energetskoj obnovi zgrada i na financijski udar na siromašnija kućanstva. Udio obnovljivih izvora energije u novim sustavima grijanja mora po kontroverznom zakonu iznositi najmanje 65 posto.

Udruge, pak, izražavaju zabrinutost zbog sporijeg tempa energetske obnove zgrada, upozoravajući na smanjeni interes za državnim subvencijama za prijelaz na nove toplinske sustave.

Nedostatna potražnja, kako prenosi Hina, mogla bi izazvati val otkaza u tom sektoru, upozoravaju organizacije, a ugroženo je i ostvarivanje klimatskih ciljeva i društvena stabilnost, budući da visoki računi za grijanje teško pogađaju kućanstva s niskim primanjima.

Zato pozivaju vladu i parlament da usvoji paket klimatskih poticaja za građevinski sektor, a traže i program obnove javnih zgrada. Svoju zabrinutost temelje na rezultatima Saveznog ureda za gospodarstvo i kontrolu izvoza koji pokazuju da je od travnja do lipnja prepolovljen broj zahtjeva za državnu potporu za energetsku učinkovitost u odnosu na isto razdoblje lani.

Naglo su posustali i radovi na obnovi zgrada i prodaja dizalica topline, priopćili su iz Ureda.
Vladini planovi o prijelazu na klimatski prihvatljive sustave grijanja potaknuli su žestoke rasprave u javnosti budući da vlasnici stambenih nekretnina strahuju od velikih troškova.

Najviši njemački sud zaustavio je planirano usvajanje zakona u Bundestagu po hitnom postupku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari