Skupština Petrokemije nije održana, zasad ništa od dokapitalizacije

https://petrokemija.hr/Mediji/Foto/Tvornica
Upravna zgrada Petrokemije, Kutina, Hrvatska Foto: Petrokemija.hr

Skupština Petrokemije, na kojoj se danas trebalo odlučivati o dokapitalizaciji, nije održana, a nova je sazvana za 6. ožujka, doznaje se od članova nadzornog odbora. Na skupštini se nije pojavio nitko od većinskih vlasnika.

Za današnju neodržanu skupštinu turska grupacija Yildirim, koja posjeduje 54,52 posto dionica Petrokemije, je predložila izdavanje novih dionica po cijeni od 1,0272 eura uplatom uloga u novcu i to najmanje 70 milijuna eura, a najviše 140 milijuna.

Time bi se temeljni kapital, prenosi Hina, podigao s 55 milijuna eura, ovisno o odazivu, na razinu od 125 milijuna do najviše 195 milijuna eura. Država i državne tvrtke u Petrokemiji imaju 45,17 posto dionica.

Predsjednik uprave Yildirim grupe, Robert Yuksel, je u jesen 2022. godine, uoči preuzimanja Petrokemije, izjavio kako je Yildirim zainteresiran za kupnju dionica Petrokemije u vlasništvu države.

Yildirim je u rujnu 2023. godine Vladi RH predložio otkup dionica od države ili da država sudjeluje u dokapitalizaciji ili pak dopusti da dokapitalizaciju Petrokemije obavi samo Yildirim. 

Ne bude li država sudjelovala u dokapitalizaciji, a Yildirim Petrokemiju dokapitalizira s najmanje 70 milijuna eura, turska grupacija stekla bi 80 posto vlasništva Petrokemije.

Petrokemija proizvodi mineralna gnojiva uporabom prirodnih mineralnih sirovina, prirodnog plina, atmosferskog dušika i kisika. Iz ovih sirovina se odgovarajućim tehnološkim postupcima proizvode bazne kemikalije, a potom mineralna gnojiva. Prema sastavu, gnojiva se određuju kao jedinična i složena, odnosno kompleksna i miješana, a prema agregatnom stanju kao kruta (granulirana i prilirana) i tekuća.

Prema informacijama sa službene stranice, imaju 1.150 zaposlenika, te proizvode 32 vrste gnojiva.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari