Uprava Petrokemije predlaže dokapitalizaciju u visini od 70 do 140 milijuna eura

Gnojivo, ilustracija. Foto: Mark Stebnicki/Pexels

Uprava Petrokemije Kutina uputila je poziv dioničarima na skupštinu 7. veljače, a na dnevnom redu je dokapitalizacija od najmanje 70 do najviše 140 milijuna eura, doznaje Hina pozivajući se na izvore bliske nadzornom odboru.

Turska grupacija Yildirim posjeduje 54,52 posto dionica Petrokemije. Država i državne tvrtke imaju 45,17 posto dionica.

Njezin predsjednik uprave Robert Yuksel je u jesen 2022. godine, uoči preuzimanja kutinske tvrtke, izjavio kako je Yildirim zainteresiran za kupnju dionica Petrokemije u vlasništvu države.

Stoga su u rujnu prošle godine vladi predložili otkup dionica od države ili da država sudjeluje u dokapitalizaciji. Treća ponuđena mogućnost bila je da dokapitalizaciju Petrokemije obavi samo Yildirim.

Sada predlaže izdavanje novih dionica po cijeni od 1,027 eura uplatom uloga u novcu i to najmanje 70, a najviše 140 milijuna eura. Time bi se temeljni kapital, ovisno o odazivu, podigao s dosadašnjih 55 milijuna eura na razinu od 125 do najviše 195 milijuna eura.

Ne bude li država sudjelovala u dokapitalizaciji, a Yildirim Petrokemiju dokapitalizira sa najmanje 70 milijuna eura, turska grupacija stekla bi 80 posto vlasništva.

Novost iz Petrokemije je i potpisivanje kolektivnog ugovora sklopljenog na tri godine prema kojem plaće u prosjeku rastu za 19,5 posto, a povećana su i druga materijalna prava.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari