Siemens želi izgraditi najveću vjetroturbinu na svijetu

Pixabay.com
Vjetroelektrana, Foto: Pixabay.com

Siemens Energy planira proizvesti najveću vjetroturbinu na svijetu, potencijalno do kraja desetljeća, u nastojanju da zadrži vodeću poziciju u jednom od najbrže rastućih energetskih sektora.

Njemačka tvrtka namjerava instalirati offshore vjetrogenerator koji može proizvesti oko 21 megavat energije, nadmašujući najveće slične mehanizme koje nude kineski konkurenti.

Planirana jedinica bila bi oko 40 posto snažnija od trenutačno najveće turbine koju tvrtka ima, čije su lopatice duge 115 metara. Taj bi potez mogao ponovno pokrenuti natjecanje među zapadnim tvrtkama koje je zaustavljeno jer se industrija posljednjih godina suočila s velikim gubicima.

Poslovanje vjetroelektrana tvrtke Siemens Energy bilo je u previranjima zbog nedostataka u opskrbnom lancu, rastućih troškova i problema s kvalitetom. Unatoč gubicima, Siemens Energy zadržao je ulogu najvećeg dobavljača turbina za offshore vjetroelektrane.

Prošle je godine Europska unija dodijelila 30 milijuna eura tvrtki Siemens Gamesa za testiranje, kako je rečeno, najsnažnijeg prototipa vjetroturbine na svijetu u postrojenju u Osterildu u Danskoj.

Tvrtka se također suočava sa sve većom konkurencijom danske tvrtke Vestas Wind Systems, koja se više fokusirala na offshore tržište.

Dok su tvrtke prethodno žurile s izbacivanjem novih modela što brže, prenosi Bloomberg, Siemens Energy i njegovi konkurenti usporili su proizvodnju u pokušaju da iz postojećih verzija izvuku što više profita. Nova velika turbina signalizirala bi da Siemens Energy osjeća promjenu na tržištu.

U prošlosti je povećanje veličine turbine pomoglo u smanjenju troškova energije koju je proizvela vjetroelektrana. No nedavni problemi s kvalitetom i pouzdanošću u industriji mogli bi utjecati na kupce.

17 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari