Problemi s vjetroturbinama zadali težak udarac Siemens Energyju

Problemi s vjetroturbinama smanjili su tržišnu kapitalizaciju njemačkog proizvođača opreme za proizvodnju energije Siemens Energyja za 7,4 milijarde eura, nakon oštrog pada cijene dionice i procijenjenog troška od minimalno milijardu eura.

Hina piše kako se dionicama Siemens Energyja u ponedjeljak trgovalo po cijeni od oko 14 eura, najnižoj u sedam i pol mjeseci, što ga je spustilo među tri kompanije s najnižom cijenom dionice od njih 40 u sastavu indeksa Frankfurtske burze DAX.

Lošije su stajale samo Commerzbank i Deutsche Bank, čijim se dionicama trgovalo po cijeni nešto većoj od devet eura, pokazuju podaci s Frankfurtske burze.

Dionica Siemens Energyja bila je tijekom poslijepodneva je na gubitku 3,3 posto, što znači da je od četvrtka navečer i povlačenja smjernica o ovogodišnjim poslovnim rezultatima njegova tržišna kapitalizacija smanjena za oko 7,4 milijarde eura.

Većina problema detektirana je kod dijelova vjetroturbina na kopnu od 108 gigavata, uključujući lopatice.

Analiza je otkrila “abnormalne vibracije nekih komponenti”, objavili su, dodajući i da je pod znakom pitanja i povećanje proizvodnje vjetroturbina koje se instaliraju na moru.

Ovisno o tome mogu li se problemi otkloniti ili ne, cijena dionice mogla bi iznositi od 11 do 34 eura, kazali su analitičari, dodajući da će ključna biti objava kvartalnih rezultata poslovanja Siemens Energyja 7. kolovoza.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari