Za zajedničku kupnju plina prijavilo se 77 europskih tvrtki

Foto: Freepik.com

Europska komisija raspisala je prvi međunarodni natječaj za zajedničku kupnju plina za zemlje Europske unije i Energetske zajednice, koristeći nedavno kreirani mehanizam AggregateEU, piše Bilten Agencije za energetiku Srbije.

Na tom je natječaju 77 europskih tvrtki podnijelo zahtjeve za ukupnu količinu potražnje za plinom od 11,625 milijardi kubnih metara. Potražnja za ukapljenim prirodnim plinom iznosi 2,697 milijardi kubnih metara, dok je za isporuku plinovodom potrebno 8,928 milijardi kubnih metara, objavljeno je na portalu ec.europa.eu, a prenosi Danas.

Češka energetska tvrtka ČEZ, španjolska Cepsa i poljski PKN Orlen među tvrtkama su koje planiraju sudjelovati u zajedničkoj kupnji.

Dužnosnici Europske unije, međutim, rekli su da su neke velike energetske tvrtke izrazile nevoljkost sudjelovanju, naglašavajući kako mogu pregovarati o vlastitim plinskim poslovima po konkurentnim cijenama.

Međunarodni dobavljači plina, osim Rusije, sada su pozvani da dostave svoje ponude do 15. svibnja, nakon čega će AggregateEU ​​spojiti kupce s dobavljačima. Usklađene tvrtke će zatim pregovarati o ugovorima o plinu. EU neće biti uključena u te trgovinske pregovore.

Bruxelles želi da se prvi ugovori potpišu u lipnju ili srpnju, a planira se ponavljanje natječaja svaka dva mjeseca. Dosadašnji zahtjevi za potražnjom pokrivaju isporuke od lipnja ove godine do svibnja 2024. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari