Prekid gospodarskih veza s Kinom bio bi preskup za Njemačku

Foto: Pixabay.com

Prekid gospodarskih veza s Kinom ili drugim gospodarski važnim zemljama izvan Europske unije, o čemu se u javnosti raspravlja nakon pandemije i ruskog napada na Ukrajinu, može jako pogoditi njemačko gospodarstvo, pokazalo je novo istraživanje. Zarada u Njemačkoj u tom slučaju može pasti za petinu.

Nestanak međunarodnih proizvodnih lanaca, odnosno povlačenje iz tih lanaca znači značajan pad životnog standarda, rekao je u četvrtak na predstavljanju istraživanja Gabriel Felbermayr, čelnik Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja (WIFO), prenosi DPA.

Potpuni prekid trgovine industrijskim poluproizvodima i prefabrikata između Europske unije i ostatka svijeta može smanjiti stvarne zarade njemačkih građana za 20 posto, i to vrlo brzo.

Realni dohodak je ekonomska kategorija koja pokazuje kupovnu moć stanovništva, a dobiva se kada se dohodak kućanstva podijeli s indeksom potrošačkih cijena.

Felbermeier i suautor istraživanja Oliver Krebs istaknuli su negativne učinke. “Zato politika ovoj temi mora pristupiti s krajnjim oprezom, čak i uz mjere koje ne predstavljaju potpuno odvajanje od pojedinih zemalja ili sektora dobavljača”, navode u istraživanju.

U svojim se istraživanjima izričito pozivaju na stratešku gospodarsku autonomiju kojoj EU teži. Njihov hipotetski scenarij temelji se na pretpostavci da industrija Europske unije proizvodi isključivo unutar EU, te da ne postoji izvoz ili uvoz pretproizvoda ili međuproizvoda.

Takav prekid proizvodnog lanca sa SAD-om kratkoročno može smanjiti realnu zaradu u Njemačkoj za tri posto, a prekid s Kinom i Velikom Britanijom za dva posto. Posljedice bi, kako pokazuje znanstveni model, bile različite u različitim gospodarskim granama i regijama. Istraživanje je pokazalo kako njemačko gospodarstvo dugoročno može nadoknaditi dio gubitaka.

Posebno su osjetljive prehrambena industrija, kemijska i automobilska industrija, te građevinarstvo. Znanstvenici su izradili i modele mogućih posljedica razlaza sa zemljama čiji su odnosi s EU vrlo malo opterećeni političkim kontroverzama, primjerice sa Švicarskom. Tako bi prekid trgovine međuproizvodima sa Švicarskom prvo naštetio susjednoj njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg.

Predsjednik Zaklade obiteljskih poduzeća Rainer Kirchdörfer ocijenio je kako su iskustva s pandemijom i ukrajinskom krizom navela poduzeća na preispitivanje opskrbnih lanaca i ovisnosti. “To je razumljivo”, rekla je Kirchderfer, ali i naglasio kako se “prednosti globalne trgovine obično ne mogu nadmašiti”.

Autor istraživanja, Febermeier, jedan je od najpoznatijih ekonomista s njemačkog govornog područja. Dugo je radio na ekonomskom institutu Ifo u Münchenu, te je vodio i Institut za globalnu ekonomiju iz Kiela. Od 2021. na čelu je austrijskog WIFO-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari