Siemens Energy zaključio godinu s neto gubitkom od 4,6 milijardi eura

Pixabay.com
ilustracija, Foto: Pixabay.com

Njemački proizvođač opreme za elektrane Siemens Energy izvijestio je u srijedu da je poslovnu godinu zaključio sa znatno većim gubitkom zbog problema u poslovanju s vjetroelektranama.

U poslovnoj godini koja je završila u rujnu kompanija je poslovala s neto gubitkom od 4,6 milijardi eura, većim za 100 milijuna eura no što su prognozirali u kolovozu.

Negativan rezultat bilježili su i u prethodnoj poslovnoj godini, od 647 milijuna eura, uz 200 milijuna eura gubitka u Rusiji, prenosi Hina.

U kolovozu su procijenili da će ih popravak i zamjena neispravnih dijelova vjetroelektrana na kopnu stajati 1,6 milijardi eura.

Većina problema detektirana je, prema priopćenju iz lipnja, kod dijelova vjetroturbina od 108 gigavata, uključujući lopatice. Analiza je otkrila “abnormalne vibracije nekih komponenti”, izvijestili su, dodajući da je pod znakom pitanja i povećanje proizvodnje vjetroturbina na moru.

Godišnji prihod porastao je za 7,3 posto, na 31,1 milijardu eura. Kada se isključi utjecaj valutnih tečajeva, porastao je za 10 posto. Iznimka je odjel vjetroelektrana gdje se smanjio za 5,1 posto.

Narudžbe su im porasle za trećinu, na 50,4 milijarde eura.

Izvori su u prošlom mjesecu agenciji Reuters rekli da grupa razmatra zatvaranje tvornica i prodajnih ureda, kao i prepuštanje proizvodnje nekih komponenti drugim tvrtkama.

Siemens Gamesa, nekadašnja uzdanica grupe, trebala bi u 2024. zabilježiti operativni gubitak od dvije milijarde eura i poslovati pozitivno tek u poslovnoj 2026. godini, dvije godine kasnije no što su u Siemens Energyju očekivali.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari