Siemens Energy traži financijsku pomoć njemačke vlade

Foto: Unsplash.com
Vjetroelektrane, ilustracija, Foto: Unsplash.com

Njemačka energetska tvrtka Siemens Energy objavila je u četvrtak da pregovara s vladom o financijskoj pomoći u rješavanju problema u poslovanju s opremom za vjetroelektrane koje niže gubitke zbog isporučenih neispravnih dijelova.

Kompanija strahuje da će zbog gubitaka imati problema s pribavljanjem jamstava od banaka te je zatražila pomoć vlade i matičnog Siemensa, objavio je poslovni tjednik WirtschaftsWoche, koji je prvi izvijestio o razgovorima.

WirtschaftsWoche i tjednik Spiegel objavili su da Siemens Energy traži do 15 milijardi eura jamstava.

Država bi jamčila 80 posto prve tranše financiranja od 10 milijardi eura, a banke preostalih 20 posto, precizirao je WirtschaftsWoche, a prenijela Hina.

Siemens bi pak prema tom izvješću osigurao jamstvo za preostalih pet milijardi u drugoj tranši.

Glasnogovornik Siemensa odbio je komentirati izvješća WirtschaftsWochea i Spiegela. Kompanija je i dalje glavni ulagač u Siemens Energy s udjelom od 25,1 posto, podsjeća Reuters.

U Siemens Energyju nisu komentirali financijske detalje paketa jamstava. U priopćenju potvrđuju razgovore s vladom i kažu da njihovo poslovanje s vjetroelektranama rješava probleme s dijelovima, kao što je i najavljeno u izvješću za treće fiskalno tromjesečje.

U kolovozu izvijestili su da su tromjesečno razdoblje do kraja lipnja zaključila s neto gubitkom od 2,9 milijardi eura, najvećim otkada je osnovana 2020. godine. Prognozirali su i da će poslovnu godinu zaključiti s gubitkom od 4,5 milijardi eura.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari