WindEuropa: Broj izdanih dozvola za vjetroelektrane u EU raste

Freepik.com
Vjetroelektrane, ilustracija, Foto: Freepik.com

Europa je tijekom 2023. godine odobrila znatno više dozvola za nove kopnene vjetroelektrane nego prethodnih godina, najviše zbog novih pravila Europske unije o dopuštanju obnovljivih izvora energije. Ipak, broj tih dozvola još uvijek nije na razini koja bi garantirala ispunjenje ciljeva do 2030. godine, ocjenjuje u svom izvješću WindEuropa, udruga koja okuplja više od 500 članova iz sektora vjetroelektrana u EU.

Njemačka bilježi najveći postotak izdanih dozvola, odnosno povećanje od 70 posto u odnosu na prethodnu godinu. Razlika je još značajnija u usporedbi s razdobljem 2017.-2019. kada je, u poređenju sa sadašnjih 7,5 giga vata (GW) planiranih za energiju od vjetroelektrana, izdano manje od dva GW dozvola za nove projekte na godišnjoj razini.

Španjolska je pokazala sličan trend s dozvolama te je planirala više od tri3 GW za vjetroelektrane u sustavu kroz dozvole izdane tijekom 2023., što je također povećanje od 70 posto u odnosu na 2022. godinu

U Francuskoj je došlo do povećanja broja izdanih dozvola od 12 posto, dosegnuvši 2,2 GW prošle godine a broj izdanih dozvola za vjetroelektrane također je porastao i u Grčkoj i Belgiji, prenosi WindEurope.

„Izdavanje dozvola za vjetroelektrane znatno se poboljšalo prošle godine, posebno u Njemačkoj – ali još uvijek postoji „put“. EU treba izgraditi 30 GW novih vjetroelektrana godišnje kako bi postigla svoje ciljeve do 2030. godine. Sadašnje količine dozvola za to nisu dovoljne. Sve nacionalne vlade trebaju implementirati nova pravila EU-a i nastaviti činiti svoje procese jednostavnijima, bržima i još više digitalnim” kaže izvršni direktor WindEurope Giles Dickson.

Razlog za poboljšanje broja izdanih dozvola za vjetroelektrane krije se i u činjenici da je EU donijela nova pravila o izdavanju dozvola koja su dogovorena kao dio Revidirane obnovljive energije (RED III) te ova pravila nacionalne vlade moraju usvojiti do 1. srpnja ove godine. 

Nova pravila donose i novine u takozvanom prevladavajućem javnom interesu (OPI) pogotovo kod sudskog postupka, te su već dokazala svoju opravdanost jer su otklonila pravne nejasnoće. Od vlada se, kroz nove projekte zahtjeva i da preciziraju rokove i digitaliziraju izdavanja dozvola.

WindEurope, navodi se u priopćenju, pratit će provedbu RED-a i drugih nacionalnih zahtjeva za izdavanje dozvola u alatu Wind Energy Permitting Insights (WEPI), što će omogućiti usporedbu situacija na različitim tržištima i istaknuti područja na kojima bi svaka država članica trebala uložiti napore kako bi se poboljšala.

WindEurope, AWS i Accenture također rade na softveru EasyPermits koji može pomoći javnoj upravi i lokalnim zajednicama da ubrzaju cijeli proces izdavanja dozvola a sustav je već uspješno testiran u Danskoj i Poljskoj.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari