Proizvođači vjetroturbina očekuju lošu godinu i upozoravaju na probleme

Pixabay.com
Vjetroturbine, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Vodeći proizvođači vjetroturbina očekuju lošu godinu, upozoravajući na nedostatne mrežne kapacitete, kašnjenje projekata i probleme s dijelovima.

U poslovnoj godini koja je završila u rujnu 2023. njemački proizvođač opreme za elektrane Siemens Energy poslovao je s neto gubitkom od 4,6 milijardi eura zbog problema u poslovanju s vjetroelektranama.

Većina problema detektirana je kod dijelova vjetroturbina od 108 gigavata, uključujući lopatice. Analiza je otkrila “abnormalne vibracije nekih komponenti”, izvijestili su, dodajući da je pod znakom pitanja i povećanje proizvodnje vjetroturbina na moru, prenosi Hina.

Kompanija je preliminarno izvijestila da je u razdoblju od listopada do prosinca lani zabilježila dobit od 208 milijuna eura, kada se isključe posebne stavke. U istom razdoblju prošle poslovne godine bilježili su gubitak 282 milijuna eura. U cijeloj poslovnoj godini odjel za vjetroelektrane trebao bi bilježiti operativni gubitak od dvije milijarde eura, potvrdili su.

Glavni izvršni direktor Siemens Energyja, Christian Bruch, tvrdi da su temelji energetskog sektora u cjelini snažni, ali problem je u tempu širenja mreža. Budu li se kapaciteti proširivali sadašnjim tempom, s Kinom u glavnoj ulozi, svijet ih neće utrostručiti do 2030., kao što je dogovoreno prošle godine na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju, upozorio je Bruch.

Poskupljenje sirovina i dijelova te dugotrajni postupci pribavljanja dozvola izazvali su otpise i gubitke u cijelom sektoru, unatoč snažnoj potražnji, napominje Reuters.

Danski Orsted najavio je analizu portfelja i smanjenje broja radnih mjesta, nakon otpisa odgođenih projekata u Sjedinjenim Američkim Državama. Planiraju smanjiti fiksne troškove za milijardu danskih kruna (133,6 milijuna eura) do 2026. Njegov domaći konkurent Vestas izvijestio je da je u zadnja tri mjeseca prošle godine ponovo poslovao u plusu, ali izvršni direktor upozorava da sektor očekuju izazovi i u 2024. godini.

“Tržište više ne funkcionira”, ustvrdio je Danny van Doesburg iz nizozemske tvrtke za upravljanje imovinom APG Asset Management koja po podacima LSEG-a vlasnik udjela u Vestasu, Orstedu i Siemens Energyju.

Vlade bi trebale pomoći da se uspostavi model koji će raspoređivati zaradu na cijeli lanac vrijednosti, smatra Van Doesburg.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari