Sazvana Skupština Uljanik Brodogradnje 1856

Pixabay.com
Brodogradnja, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Za idući tjedan sazvana je Skupština Uljanik Brodogradnje 1856, na kojoj bi se trebala imenovati tri člana nadzornog odbora, čime bi država imala četiri predstavnika, dok je peti predstavnik radnika, potvrdio je voditelj Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske, Boris Cerovac.

Novi nadzorni odbor trebao bi potom raspravljati o planu poslovanja koji bi trebao sadržavati hodogram aktivnosti za proizvode u gradnji, piše Hina, ali i mogućnost pregovaranja o novim poslovima, potrebnom broju radnika te planu financiranja.

Naime, nakon što je Vlada RH 21. ožujka odlučila kupiti 54 posto udjela Uljanik Brodogradnje 1856 za više od 6,9 milijuna eura te posudila Uljanik Brodogradnji 1856 deset milijuna eura kojima se trebao odblokirati račun te dovršiti započete gradnje kao i omogućiti daljnju proizvodnju, Skupština vjerovnika Uljanik Brodogradilišta u stečaju je usvojila prodaju vlasničkih udjela Republike Hrvatske prema odluci Vlade. Ubrzo je deblokiran račun, podmirene su plaće radnika, što je omogućilo upravi i radnicima Uljanik Brodogradnje 1856 da se posvete proizvodnji.

“Nažalost, neki dionici poput Grada Pule, koji imaju potraživanja prema Uljanik Brodogradnji 1856, nisu imali razumijevanja pa su ponovno blokirali račun društva, koji je naknadno podmiren i deblokiran. Svi subjekti koji imaju nepodmirena potraživanja upoznati su s odlukom Vlade o posudbi deset milijuna eura, te planu uplate sredstava iz kojih se namjerava namiriti i njihova potraživanja”, kaže Cerovac. 

Država je u međuvremenu na račun stečajnog upravitelja uplatila 6,9 milijuna eura, a ubrzo će, kako se najavljuje, radnici biti pozvani da dostave podatke o tekućem računu, adresi stanovanja, ako je došlo do promjena.

Shodno tome, početkom svibnja očekuje se uplata trećine potraživanja nekadašnjih radnika Uljanik Brodogradilišta u stečaju. Istodobno, kako je naveo Cerovac, Nezavisni sindikat radnika Hrvatske odlučio je pokrenuti pregovore o kolektivnom ugovoru.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari