Potvrđena odluka Vlade RH o kupnji većinskog udjela u Uljaniku

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d1/Uljanik_shipyard_Pula_panorama.JPG
Uljanik, Pula Foto: Wikimedia Commons/Orlovic

Skupština vjerovnika Uljanik brodogradnje 1856 na Trgovačkom sudu u Pazinu potvrdila je odluku Vlade RH o kupnji većinskog udjela u brodogradilištu. Udjeli su prodani za nešto manje od sedam milijuna eura. Brodogradilište će dobiti i dodatnih 10 milijuna eura za stabilizaciju poslovanja.

„Zadovolji samo jer sada nam je dana mogućnost da nastavimo normalno funkcionirati, bit će nam odblokiran račun tijekom ovog tjedna, radnici će dobiti cjelokupni iznos zaostalih plaća i pokrenut će se proizvodnja“, rekao je za hrt.hr  sindikalist Boris Cerovac.

Država je kreditima jednom već bila pomogla tvrtki koja je nagomilala gubitke. Sada će, kao vlasnik, moći sama pregovarati i tražiti partnere. No, iznos od sedam milijuna eura nije dovoljan da pokrije sva potraživanja 2.300 radnika starog Uljanik brodogradilišta u stečaju. Oni će dobiti tridesetak posto iznosa.

„Iznos unovčenja stečajne mase bit će očekivano manji od njihovih tražbina. Napravili smo već dvije diobe, isplaćeno im je 14 posto, a još je ostalo nešto manje od 20 milijuna eura“, ističe Loris Rak, stečajni upravitelj Uljanik brodogradilišta d.d.

240 radnika Uljanik brodogradilišta 1856 poručuje da im je ova odluka dobrodošla jer samo žele raditi i nadaju se da će ovoga puta dovršiti dva projekta – ribaricu za Norvežane i plutajući dok za Izraelce te da će ugovoriti i nove poslove.

Podsjećamo, Vlada RH je na sjednici 14. ožujka zadužila Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) da iz vlastitih sredstava otkupi dva poslovna udjela stečajnog dužnika Uljanik Brodogradilište d.d. u stečaju koji čine 54,77 posto svih poslovnih udjela u društvu Uljanik Brodogradnja 1856.

CERP-u se također nalažilo i da iz vlastitih sredstava izvrši uplatu iznosa do 10 milijuna eura u korist Uljanik Brodogradnje 1856 za osiguranje nužne financijske stabilizacije i likvidnost društva te za završetak započetih gradnji brodova 535 i plutajućeg doka 537.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari