CERP otkupljuje dva udjela Uljanik Brodogradilišta d.d. za 6,9 milijuna eura

Pixabay.com
Brodogradnja, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Vlada RH je na današnjoj sjednici donijela odluku kojom se nalaže Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) da iz vlastitih sredstava otkupi dva poslovna udjela stečajnog dužnika Uljanik Brodogradilište d.d. u stečaju koji čine 54,77 posto svih poslovnih udjela u društvu Uljanik Brodogradnja 1856.

Morat će ih otkupiti po cijeni od 6,9 milijuna eura, sukladno odluci Skupštine vjerovnika, ispod koje se poslovni udjeli ne mogu prodati.

Nadalje, zadužuje se Ministarstvo financija da na Skupštini vjerovnika stečajnog dužnika Uljanik Brodogradilište d.d. u stečaju, koja će se održati 18. ožujka 2024., predloži i izglasa odluku o prodaji ta dva poslovna udjela neposrednom pogodbom CERP-u.

CERP-u se također nalaže da iz vlastitih sredstava izvrši uplatu iznosa do 10 milijuna eura u korist Uljanik Brodogradnje 1856 za osiguranje nužne financijske stabilizacije i likvidnost društva te za završetak započetih gradnji brodova 535 i plutajućeg doka 537.

Ovom odlukom, prenosi Hina, kako je istaknuo ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, stvaraju se preduvjeti za završetak započetih gradnji te stabilizaciju poslovanja društva u smislu otklanjanja razloga za otvaranje stečaja kao i zaštite vjerovnika, vrijednosti vlasništva te interesa Hrvatske.

“Vlada ovu odluku donosi iz pozicije vjerovnika s ciljem umanjenja štete po državni proračun kao i s pozicije zaštite vrijednosti vlasništva poslovnih udjela te očekuje ostvarenje dodatne vrijednosti tijekom prodaje poslovnih udjela u budućnosti”, rekao je ministar Habijan.

Uljanik Brodogradilišta 1856 d.o.o. u vlasništvu je Uljanik Brodogradilišta d.d. u stečaju, u kojem je država većinski vjerovnik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari