Saudijska kupnja udjela u Telefonici “pod povećalom” španjolske vlade

pixabay.com
Španjolska ispituje akviziciju Telefonice, ilustracija Foto: Pixabay.com

Španjolska analizira saudijsku kupnju 9,9 posto udjela u Telefonici kako bi osigurala zaštitu svojih strateških interesa, izjavila je ministrica gospodarstva u tehničkom mandatu, Nadia Calvino, signalizirajući moguće probleme za grupu STC.

Saudijska grupa STC kontaktirala je vladu u Madridu, prenosi Hina, kako bi je obavijestila o sporazumu prema kojem bi STC postao najvećim dioničarom španjolskog telekoma, rekla je Calvino u Bruxellesu.

“Telefonica je strateška tvrtka za našu zemlju i mi ćemo kao vlada upotrijebiti sve potrebne mehanizme kako bi prioritet bila obrana naših strateških interesa”, rekla je Calvino novinarima na pitanje o STC-ovoj akviziciji.

Kako bi zaštitila od neprijateljskog preuzimanja tvrtke čija je vrijednost naglo pala od pandemije covida-19, vlada može pravnim osobama izvan EU-a i Europskog udruženja slobodne trgovine zapriječiti stjecanje udjela od deset posto naviše u tvrtkama s dionicama izlistanima na burzi.

Calvino je istaknula da Madrid analizira upotrebu mehanizama zaštite, stanje u sektoru, njegovu vezu sa sigurnošću i zaštitom zemlje, udio STC-a, ostvarivanje glasačkih prava i sudjelovanje u upravi i drugim tijelima koja donose odluke u Telefonici. “Srećom, otkako smo na vlasti, ojačali smo mehanizme zaštite naših strateških interesa”, dodala je Calvino.

Prag na kojem vlada može intervenirati nedavno je spušten na pet posto za tvrtke povezane s obranom. Na vladinim web stranicama, piše Hina, Telefonica je navedena kao dobavljač sektora obrane, koji vojsku opskrbljuje “sustavima i opremom”, a ogranak ministarstva obrane za svemirske aktivnosti satelitskim uslugama.

Vlada se mora pobrinuti da se odluke u tvrtki koja obrađuje osjetljive podatke i dalje donose u Španjolskoj, istaknula je ‘tehnička’ ministrica rada Yolanda Diaz na društvenoj mreži X.

STC je u utorak navečer objavio da je stekao 9,9 posto udjela u Telefonici, vrijedan 2,1 milijardu eura. Podsjećamo, STC je najveći telekomunikacijski operater u Saudijskoj Arabiji, a najveći dioničar, sa 64  posto vlasništva je Saudijski državni investicijski fond (PIF), glavni „motora“ Vizije 2030. prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana čiji je cilj osloboditi gospodarstvo ovisnosti o nafti, piše Hina.

Iz Telefonice je priopćeno da su u utorak obaviješteni o ulaganju STC-a, koje smatraju “prijateljskim”. STC je vlasnik 4,9 posto dionica Telefonice i financijskih instrumenata koji mu daju dodatnih pet posto udjela u takozvanoj ekonomskoj izloženosti tvrtki. Saudijska grupa objavila je, piše Hina, i da planira osigurati glasačka prava za udio koji drži kroz financijske instrumente, nakon što ishodi odobrenje regulatora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari