Google postigao privremenu nagodbu u američkoj tužbi za Play Store?

Pixabay.com
Google dogovorio nagodbu, ilustracija Foto: Pixabay.com

Alphabetov Google je privremeno zaključio kolektivnu tužbu u kojoj se navodi da je njegova američka trgovina Play prekršila američka savezna antimonopolska pravila pretjerano naplaćujući korisnicima, stoji u sudskom podnesku. Detalji nagodbe, piše Reuters, nisu objavljeni.

U tužbi koju je pokrenulo više od 30 američkih država i zastupajući 21 milijun potrošača, tužitelji su tvrdili da bi potrošači možda potrošili manje na aplikacije i imali više opcija da nije bilo Googleovog navodnog monopola.

Strane u nagodbi, uključujući odvjetnike koji zastupaju državnog odvjetnika Utaha koji predvodi skupinu država, zatražile su da se suđenje zakazano za 6. studenoga otkaže.

Google, koji je zanijekao optužbu, odbio je komentirati predloženu nagodbu. Odvjetnici tužitelja potrošača odbili su komentirati predloženu nagodbu, dok odvjetnik tužitelja koji uključuju države i Distrikt Columbia nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar. Nagodbu mora odobriti sud.

Google se suočava sa sličnim optužbama u kojima se navodi da je generirao enormne profitne marže od svoje Trgovine Play angažirajući se u nezakonitim taktikama za očuvanje monopola u prodaji Android aplikacija i robe unutar aplikacija, piše Reuters. Ove optužbe tvrde da je Google nezakonito odredio da neke aplikacije koriste svoje alate za plaćanje i daju Googleu čak 30 posto prodaje digitalne robe.

Epic Games, koji je i podnio takav zahtjev, nije strana u predloženoj nagodbi Google Playa, rekao je osnivač i izvršni direktor Tim Sweeney u objavi na platformi društvenih medija X, ranije poznatoj kao Twitter.

“Ako Google prekine svoj monopol plaćanja bez nametanja Googleovog poreza na transakcije trećih strana, mi ćemo se nagoditi i biti Googleovi prijatelji u njihovoj novoj eri”, rekao je Sweeney. Tužbu je podnio i Match Group, koji još o ovom slučaju nije iznio svoje komentare.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari