“Sajamski dani” u sve više gradova – nije “rupa u zakonu” nego zakonom dozvoljena mogućnost

pixabay.com
Prodaja na ulici i sajmu, ilustracija Foto: Pixabay.com

Nakon što se uoči sutrašnjeg blagdana Velike Gospe sve više lokalnih zajednica u Hrvatskoj odlučilo proglasiti “sajamski dan”, tijekom vikenda je reagiralo nadležno ministarstvo. Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja podsjetili su u subotu priopćenjem da je proglašavanje sajamskih dana predviđeno Zakonom o trgovini i da to nije nepoštivanje zakona niti je riječ o “rupi u zakonu” nego o korištenju mogućnosti koju su Vlada RH i Hrvatski sabor svjesno propisali.

Zakonom je, kažu, predviđeno da je prigodna prodaja na sajamskim manifestacijama od osobitog značaja za jedinice lokalne samouprave, kojima je ostavljena mogućnost da proglase sajamske dane, sukladno Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. “Stoga proglašavanje sajamskih dana i javnih manifestacija nije nepoštivanje Zakona i odredbi o neradnoj nedjelji. Ne radi se o tzv. “rupi” u Zakonu, već obrnuto, o korištenju mogućnosti koju su Vlada Republike Hrvatske i Hrvatski sabor svjesno propisali vodeći računa o tradiciji, običajima i potrebama jedinica lokalne i regionalne samouprave i građana”, istaknuli su u priopćenju.

Napomenuli su i da nisu dozvoljene zlouporabe i kršenje Zakona o trgovini na način da se mimo predviđenih iznimki prisiljava radnike da rade nedjeljom te da će inspekcijski nadzor provoditi tržišni inspektori tijela državne uprave nadležnog za inspekcijske poslove u skladu s ovlastima određenim posebnim zakonom. Zakonom je, kažu, predviđena i mogućnost prigodne prodaje na sajamskim manifestacijama, poput tradicionalnih vjerskih (npr. prigodom blagdana Velike Gospe), specifičnih lokalnih manifestacija (npr. Špancirfest), te svih drugih manifestacija koje imaju značaj za stanovništvo, odnosno za koje postoji potreba u jedinicama lokalne samouprave.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Baćić, ustvrdio je, kako prenosi hrt.hr., kako nema bunta među poduzetnicima, obrtnicima i radnicima. Ponovio je stajalište MIGNOR-a kako je zakon svjesno ostavio prostor za ovakav ishod. “Nije to nikakav bunt, sajamski dani su bili u starom zakonu, dakle uvijek se ostavila mogućnost pored ovih 16 nedjelja, koje smo ostavili da jedinice lokalne samouprave za određene dane koje su u tradiciji i običajima te lokalne zajednice ili sredine da ih mogu izabrati te u tim danima omogućiti trgovcima prije svega, a i onim djelatnostima koje su vezane uz te tradicije i običaje zbog kojih se sajmenski dani organiziraju, da te dane proglase sajmenim danom”, rekao je Bačić.

Upozorio je kako će se ukoliko se zakon “izigra”, “državni inspektor reagirati”. Tada mogu raditi i oni koji inače temeljem zakona ne mogu raditi, ali tu treba voditi računa, to je vrlo važno da se to ne izigra, da se ne napravi nešto što je bilo protivno zakonu jer će tada država, odnosno državni inspektor reagirati, rekao je Bačić.

Podsjećamo, pozivu Udruge Glas Poduzetnika (UGP) da se sutrašnji blagdan Velike Gospe proglasi sajamskim danom i na taj način pomogne poduzetnicima, priključili su se Split, Pula, Umag, Hvar, Labin, Novalja, Supetar, Bol, Sutivan, Jelsa, Stari Grad, Baška, Podgora, Pirovac, Samobor, Sveta Nedelja, Dugo Selo, Sveti Ivan Zelina i općina Križ. Predsjednik UGP-a, Hrvoje Bujas, za naš portal istakao je da ideja nije bila da se pravi bilo kakav bunt, nego da se pomogne malim obiteljskim tvrtkama.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari