Ruski Gazprom zaradio 45 milijuna eura u Sjevernom moru

Pixabay.com
Sjeverno more, Foto: Pixabay.com

Ruski energetski div Gazprom zaradio je 45 milijuna eura (39 milijuna funti) od svog plinskog polja u Sjevernom moru prošle godine. Gazprom od 2020. godine proizvodi plin iz polja Sillimanite, koje se prostire u vodama Ujedinjenog Kraljevstva i Nizozemske.

Polje Sillimanite, koje je 200 kilometara od nizozemske obale, upravlja zajedničkim ulaganjem između ruske tvrtke Gazprom i njemačke tvrtke Wintershall. Plin proizveden iz polja preuzima se na kopno u Nizozemskoj, pojašnjava BBC.

Iako nema sugestija da je dogovor nezakonit, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i EU uveli su oštre ekonomske sankcije osmišljene da ograniče sposobnost Rusije da profitira od izvoza energije, s ciljem ograničavanja njene sposobnosti da financira svoj rat u Ukrajini.

Sir Ed Davey, bivši ministar energetike i čelnik liberalnih demokrata rekao je za BBC da je “potpuno neprihvatljivo” da plin s teritorija Ujedinjenog Kraljevstva podržava “Putinov ilegalni rat protiv Ukrajine”.

Brojni rukovoditelji Gazproma, uključujući izvršnog direktora Alekseja Millera, pod sankcijama su britanske vlade, iako sam Gazprom nije. Tvrtka još uvijek opskrbljuje plinom kontinentalnu Europu putem plinovoda, iako su količine znatno smanjene od početka rata.

Računi pokazuju da je Gazprom International UK, podružnica ruskog energetskog diva, ostvarila dobit prije oporezivanja od 45 milijuna eura u 2022. godini i isplatila 41 milijun eura dividende Gazprom International Projects BV, neposrednom vlasniku tvrtke u Nizozemskoj. Dodatna dividenda od 1,7 milijuna eura isplaćena je u lipnju ove godine. Konačni vlasnik tvrtke je PJSC Gazprom sa sjedištem u Moskvi.

Gazprom je u većinskom vlasništvu ruske države i najveći je porezni obveznik zemlje, pridonoseći ruskoj vladi 80 milijardi dolara (63 milijarde funti), navodi državna novinska agencija TASS.

Glasnogovornik britanske vlade rekao je da će “nastaviti raditi zajedno s partnerima kako bi Rusiji uskratili pristup bilo kojoj našoj robi ili tehnologiji koju bi mogla koristiti u svom ratnom stroju, ograničavajući sposobnost Rusije da se bori u ratu 21. stoljeća. Nastavit ćemo pojačavati ekonomski pritisak i oštro se obrušiti na sve pojavne oblike zaobilaženja sve dok Ukrajina ne prevlada i mir se ne osigura”.

Ukupni porezni račun tvrtke bio je 29 milijuna eura, podijeljen između britanske i nizozemske vlade. To uključuje četiri milijuna eura u okviru britanskog poreza na dobit nametnutog energetskim tvrtkama nakon skoka cijena nakon rata u Ukrajini i pet milijuna eura u nizozemskom ekvivalentu.

Svi prihodi Gazprom International UK-a potječu od prodaje izvan Ujedinjenog Kraljevstva, kažu računi. Kompanija je u rujnu ove godine raskinula ugovor o prodaji plina Wintershallu i zamijenila ga ugovorom o prodaji plina švicarskoj trgovačkoj tvrtki Gunvor, pokazuju računi.

Gazpromovo poslovanje opskrbe energijom u Velikoj Britaniji, koje je imalo tisuće poslovnih klijenata, nacionalizirala je njemačka vlada prošle godine kada je njegova matična tvrtka bila blizu bankrota. Preimenovan je u SEFE Energy.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari