Rumunjska podiže mirovine za 40 posto kako bi dobila sredstva iz EU fondova

Foto: Sami Turk/Pexels

Mirovine u Rumunjskoj porast će u rujnu 2024. godine u prosjeku za 40 posto, rekao je ministar rada Bucura Oprescu, pozivajući se na izračune u prijedlogu novog zakona.

Prva faza predviđa indeksacija pet milijuna mirovina u siječnju za 13,8 posto, prema predloženom zakonu o mirovinama koji će vlada poslati u parlament do kraja mjeseca.

Isplata prema novim izračunima, piše Hina, kreće u rujnu 2024. godine i uklonit će nejednakost, jamčeći svim građanima koji isti broj godina rade isti posao iste mirovine.

Prijedlog zakona trebao je biti usvojen u prvoj polovini godine, ali je više puta odgađan. Planirani datum stupanja na snagu podudara se s lokalnim, parlamentarnim, predsjedničkim i europskim izborima.

Državna potrošnja na mirovine porast će u idućoj godini na otprilike 146 milijardi leja (31,45 milijardi dolara), s ovogodišnjih 115.

Reforma mirovinskog sustava uvjet je za rumunjsko “povlačenje” sredstava iz fondova EU za oporavak od koronakrize, ističe Reuters, dodajući da se Bukurešt obavezao eliminirati nejednakost i izbjegavati politizaciju povećanja mirovina pred izbore.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari