Rumunjska bilježi najveći broj zaposlenih u sektoru poljoprivrede

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

U 2020. godini 4,5 posto ukupne zaposlenosti u Europskoj uniji, odnosno prema procjenama Ureda za statistiku EU – Eurostata 9,4 milijuna ljudi, radilo je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Većina ovog broja, odnosno 4,2 posto, radila je u poljoprivredi.

Sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i dalje je značajan izvor zapošljavanja, osobito u istočnim i južnim zemljama EU.

Prema regionalnim podacima NUTS 3, objavio je Eurostat, rumunjske regije Vaslui (61,7 posto) i Neamţ (51,4 posto) prijavile su najviše stope zaposlenosti u ovom sektoru.

U Hrvatskoj je poljoprivreda, prema ovim podacima koji se odnose na 2020. godinu, najzastupljenija u Virovitičko-podravskoj županiji (26,5 posto), a slijede je Koprivničko-križevačka (21,8 posto) te Bjelovarsko-bilogorska županija (21,6 posto).

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20231011-1
Izvor: Eurostat

Nadalje, 114 regija imalo je više od 16,5 posto svoje radne snage zaposlene u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, a najviše su koncentirani u Bugarskoj, Grčkoj, Poljskoj, Portugalu i Rumunjskoj.

Prema donjem, nižem rubu raspona, 137 regija u 2020. godine imalo je manje od 0,5 posto svoje radne snage zaposlene u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu.

U apsolutnim brojevima, regije s najvećom zaposlenošću u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, pokazuju podaci Eurostata, pretežno su bile u Rumunjskoj, s osam od deset regija s najvećim brojem zaposlenih.

Regija Iaşi u Rumunjskoj imala je najveći broj od 146.200 zaposlenika u ovom sektoru, a slijede četiri druge rumunjske regije s preko 100.000 zaposlenika svaka.

Osim rumunjskih regija, samo su dvije druge regije dospjele među prvih deset NUTS 3 regija s najvećim brojem zaposlenih u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu: Sandomiersko jędrzejowski u jugoistočnoj Poljskoj i Almería u južnoj Španjolskoj.

4 Odgovora

  1. Kao i svaka istočnoeuropska zemlja – neobrađene zemlje na pretek, samo ljudi nema!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari