Rumunjska čeka ukrajinske mjere kontrole izvoza skupine poljoprivrednih proizvoda

pixabay.com
Rumunjska čeka ukrajinske mjere izvoza poljoprivrednih proizvoda, ilustracija Foto: Pixabay.com

Rumunjska čeka ukrajinske mjere kontrole izvoza skupine poljoprivrednih proizvoda, a ako joj stignu zahtjevi za uvozom zabranit će trgovinu dok se situacija ne raščisti, izjavio je premijer Marcel Ciolacu. Europska komisija ukinula je prošli petak privremenu zabranu izvoza ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i sjemenki suncokreta na tržište EU-a, prenosi Hina, zaključivši da su poremećaji na tržištima pet zemalja EU-a na granici s Ukrajinom “nestali”.

Ukrajina je, pak, pristala u roku od 30 dana uvesti zakonske mjere, poput sustava izvoznih dozvola, kako bi se izbjegao nagli skok isporuka žitarica, stoji u priopćenju EK objavljenom potkraj prošlog tjedna.

Istim priopćenjem se naglašava da će Ukrajina od 16. rujna 2023. godine uvesti mjere kontrole izvoza četiri skupine proizvoda kako bi se spriječili poremećaji na tržištima susjednih članica EU.  Kijev je, s druge strane, trebao jučer do kraja dana dostaviti akcijski plan.

Poljska, Slovačka i Mađarska jednostrano su pak u petak produljile zabranu uvoza, bugarski parlament izglasao je ukidanje zabrane, a Rumunjska je odlučila pričekati ukrajinske mjere kontrole izvoza žitarica.

Jučer je rumunjski premijer izjavio je da im od prošlog petka nije stigao zahtjev za uvozom žitarica iz Ukrajine i dodao da ne želi reprizu situacije s početka ove godine koja je izazvala nezadovoljstvo rumunjskih poljoprivrednika.

„Ako stignu zahtjevi za izvozom u Rumunjsku, tražit ću od ministara poljoprivrede i gospodarstva da sastave nacrt uredbe kojom se zabrana produljuje na 30 dana dok se stvari ne razjasne”, kazao je rumunjski premijer.

Rumunjski poljoprivrednici zatražili su u subotu od vlade da jednostrano zabrani uvoz ukrajinskog žita i drugih prehrambenih proizvoda.

“Ako je zemlja poput Poljske, koja snažno i sustavno podupire Ukrajinu (u borbi) protiv ruske agresije, donijela takvu jednostranu odluku nakon isteka roka 15. rujna, ne razumijemo zašto bi Rumunjska bila suzdržana”, priopćila je udruga poljoprivrednika.

“Naš zahtjev ni na koji način ne utječe na aktualni tranzit ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda kroz Rumunjsku do drugih odredišta”, dodali su u istom priopćenju, prenosi Hina.

Ukrajina je u prvih osam mjeseci ove godine preko rumunjske crnomorske luke Constante isporučila 9,2 milijuna metričkih tona žitarica. Tijekom 2022. godine izvezla je tom rutom 8,6 milijuna tona.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari