Izvoz ukrajinskih žitarica preko rumunjske Constante već nadmašio prošlu godinu

pixabay.com
Ukrajinsko žito putuje preko Rumunjske, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ukrajina je od početka godine preko rumunjske crnomorske luke Constante već izvezla više žitarica nego u cijeloj 2022. godine, objavila je ova lučka uprava.

Od siječnja do kolovoza, prenosi Hina, Ukrajina je preko Constante isporučila 9,2 milijuna metričkih tona žitarica, rekli su Reutersu iz lučke uprave. U 2022. isporučeno je 8,6 milijuna tona. U posljednje vrijeme tempo isporuka usporava zbog pojačanih ruskih napada.

U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci ukrajinski proizvođači otpremili su preko Constante 8,1 milijun tona žita, prema podacima lučke uprave. Ukrajina spada među glavne svjetske izvoznike žitarica, a Constanta je Kijevu sada najveća alternativna izvozna ruta. Žitarice se otpremaju cestovnim i željezničkim putem i Dunavom.

U srpnju, Moskva je suspendirala sudjelovanje u sporazumu koji je jamčio siguran prolaz pošiljki kroz Crno more, tražeći da se odmrzne blokada ruskih pošiljki gnojiva i žitarica. U međuvremenu ruske oružane snage u više su navrata gađale ukrajinske luke na Dunavu, piše Hina. Ukrajina zato pojačava isporuke cestom i željeznicom, rekli su ovih dana brokeri.

Bukurešt je poručio i da u idućim mjesecima namjerava udvostručiti mjesečni kapacitet za tranzit ukrajinskog žita, na četiri milijuna tona, dodavši su već počeli ulagati u infrastrukturu.

Ukrajinsko žito natječe se u Constanti za prostor s domaćim poljoprivrednim proizvodima i onima iz susjednih zemalja koje nemaju izlaz na more, uključujući Mađarsku i Srbiju.

Luka je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci isporučila 22,2 milijuna tona žitarica, objavila je uprava, rekavši i da bi trebali nadmašiti godišnji rekord, koji iznosi oko 25 milijuna tona.

7 Odgovora

  1. Super da se snalaze, ovo je iznimno teška situacija za Ukrajinu, moramo ih podržati.

  2. Svakako treba obratiti paznju na njihove metode uzgoja za postizanje visokih prinosa.

  3. Za Ukrajinu dosta losa situacija i na sve nacine ih moramo podrzati! Zivjela Ukrajina!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari