Ukrajina izjavila da isporučuje žito preko hrvatskih morskih luka

pixabay.com
Žitna polja, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ukrajina je počela izvoziti žito preko hrvatskih morskih luka, s ciljem proširenja svojih izvoznih ruta dok su joj crnomorske luke blokirane, rekao je u visoki ukrajinski dužnosnik, prenosi Reuters.

Ukrajinski glavni izvozni pravac žitarica obično prolazi kroz crnomorske luke, ali Kijev je tražio alternativne rute, nakon što je Moskva odustala od ugovora o izvozu žitarica u Crnom moru sredinom srpnja.

“Ukrajinsko žito već je izvezeno kroz hrvatske luke. Zahvalni smo na ovoj mogućnosti. Iako je riječ o nišnoj trgovačkoj ruti, već je popularna”, rekla je prva potpredsjednica vlade Yulia Svyrydenko u pisanoj izjavi, prenosi Reuters.

“Spremni smo ga razvijati širenjem mogućnosti prometnog koridora. Vjerujemo da će ova logistička ruta imati važnu ulogu u bilateralnoj trgovini između naših zemalja i nakon rata”, rekla je Svyrydenko. Svyrydenko nije precizirala koliko je ukrajinskog žita već otpremljeno preko hrvatskih luka.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izjavio je tijekom posjeta Zagrebu krajem srpnja da su Ukrajina i Hrvatska dogovorile mogućnost korištenja hrvatskih luka na Dunavu i Jadranskom moru za izvoz ukrajinskog žita.

Otkako je Rusija odustala od sporazuma uz posredovanje UN-a koji je jamčio siguran izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, Kijev sve više koristi svoje luke na Dunavu za izvoz žita. Rusija, međutim, napada ukrajinsku lučku infrastrukturu na Dunavu. Dio izvoza također se šalje željeznicom, ali ukrajinski brokeri kažu da su željezničke isporuke u europske luke puno skuplje od izravnog izvoza preko ukrajinskih luka.

Sindikat ukrajinskih trgovaca UGA rekao je ovog tjedna da bi kombinirana žetva žitarica i uljarica 2023. mogla doseći 80,5 milijuna metričkih tona, što znači da bi se oko 49 milijuna tona moglo izvesti u sezoni 2023./24. srpnja-lipnja. Ministarstvo poljoprivrede ovog je mjeseca priopćilo da je izvoz od 1. rujna iznosio ukupno 4,5 milijuna tona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari