Poljoprivredne mirovine u Hrvatskoj i Srbiji uglavnom niže od prosjeka

Freepik.com / wirestock
Poljoprivreda, ilustracija Foto: Freepik.com / wirestock

Broj poljoprivrednih umirovljenika u Hrvatskoj, ali i u Srbiji, iz godine u godinu pokazuje trend pada, dok su njihove mirovine uglavnom niže od prosjeka.

Prema dostavljenim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), broj korisnika poljoprivredne mirovine koji su ostvarili pravo na nju temeljem Zakona o mirovinskom osiguranju za lipanj 2023. (isplata u srpnju 2023.) iznosio je 42.078, što je 1.960 korisnika manje u odnosu na prošlu godinu u istom razdoblju. Od tog broja, 28.959 korisnika mirovine prima najnižu, u prosjeku 263,81 euro.

Broj korisnika poljoprivredne mirovine koji su ostvarili pravo na mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju za lipanj 2022. (isplata u srpnju 2022.) iznosio je 44.038.

Najnižu poljoprivrednu mirovinu do 70 eura primilo je 735 poljoprivrednika, u prosječnom iznosu od 45,22 eura ostvarenih za 18 godina i 11 mjeseci staža. Najveći iznos veći od 1.000 eura dobilo je samo 12 poljoprivrednika s prosječnim radnim stažem od 32 godine.

Izvor: HZMO

Iz HZMO-a za Financije.hr kažu da je do 1. siječnja 1999. godine, kada je na snagu stupio Zakon o mirovinskom prava individualnih poljoprivrednika, bila su uređena Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju individualnih poljoprivrednika, a ostvarivala su se u Republičkom fondu mirovinskog i invalidskog osiguranja individualnih poljoprivrednika Hrvatske.

“Stupanjem na snagu Zakona o mirovinskom osiguranju prestao je važiti Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju individualnih poljoprivrednika, a za ostvarivanje prava zaposlenika, poljoprivrednika, obrtnika i drugih osiguranih osoba utvrđenih Zakonom o mirovinskom osiguranju osnovana je javna ustanova Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Sve kategorije osiguranika koje su bile obuhvaćene ranijim zakonima, koji su prestali važiti od 1. siječnja 1999., ostvaruju prava iz mirovinskog osiguranja prema Zakonu o mirovinskom osiguranju i pod jednakim uvjetima”.

I u Srbiji, ova kategorija umirovljenika ne može se pohvaliti visokim primanjima. Prema podacima koje nam je dostavio Fond PIO, broj korisnika mirovine iz kategorije osiguranika poljoprivrednika je u postupnom padu proteklih godina.

“Prema posljednjim raspoloživim podacima Fonda (za lipanj 2023), ukupno ima 138.499 korisnika mirovine iz kategorije osiguranika poljoprivrednika. Prosječan iznos mirovine korisnika iz kategorije osiguranika poljoprivrednika iznosi 16.321 dinar. Najniži iznos mirovine osigurane zakonom za kategoriju poljoprivrednih umirovljenika iznosi 16.220,04 dinara”.

Usporedbe radi, 2013. godine u Srbiji ih je bilo 212.597, a 10 godina kasnije, 2022. godine, ta brojka iznosi 142.252. U istom razdoblju u Hrvatskoj je bilo 23.795 umirovljenika, a 10 godina kasnije 18.577.

“Kada su osiguranici poljoprivrednici u pitanju, Zakonom o doprinosima za obvezno socijalno osiguranje propisana je osnovica na koju plaćaju doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Najveći broj osiguranika poljoprivrednika plaća doprinose na najnižu osnovicu propisanu tim zakonom”, navode iz Fonda PIO.

Jedna kategorija osiguranika poljoprivrednika su vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obveznici poreza na dohodak od samostalne djelatnosti i koji plaćaju doprinose bilo na osobnu zaradu bilo na oporezivu dobit – oni mogu plaćati doprinose na višu osnovicu, tako da mogu utjecati na iznos njihove mirovine.

“Kod poljoprivrednih umirovljenika, kada se uzme u obzir cjelokupni staž osiguranja na temelju kojeg su ostvarili pravo na mirovinu, osnovice na koje su plaćali doprinose tijekom cijelog staža osiguranja su niske, a također u najvećem broju slučajeva imaju minimalan staž osiguranja potreban za ostvarivanje prava na mirovinu, zbog čega su mirovine kod ove kategorije umirovljenika niske”, ističu iz Fonda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari