Vlada RH: Mirovine će rasti, raditi i dalje na smanjenju inflacije

Usklađivanje mirovina, ilustracija Foto: Pixabay.com

“Vlada RH uvijek je na tragu kontinuiranog povećanja mirovina kako bi starijim sugrađanima osigurali dostojanstvenu starost”, rekao je u uvodu sjednice Vlade RH, premijer Andrej Plenković. Podsjetio je da je jučer Upravo vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) donijelo odluku o vrijednosti mirovine od 1. srpnja 2023. godine Radi se o drugom usklađenju tijekom godine koje iznosi 11,77 eura.

„Stopa povećanja iznosi 8,42 posto i najveća je stopa usklađivanja mirovina od 1. siječnja 1999. godine. To će utjecati na prosječno povećanje mirovina za oko 38 eura. Prosječna neto mirovina, bez međunarodnih mirovina nakon ovog usklađivanja, bi bila 508 eura. To predstavlja ukupno povećanje u ovoj godini od 60 eura samo po osnovi usklađivanja“, rekao je premijer Plenković. 

Podsjetio je i da je pored usklađivanja mirovina, Vlada RH provela niz mjera kako bi umirovljenicima olakšala situaciju vezanu za inflatorne pritiske i povećanje troškova života.

”Proveli smo cjelovitu mriovinsku reformu, uveli smo nacionalnu naknadu za starije, a danas usvajamo izmjene. Prosječne mirovine u mandatu naše Vlade povećane su za 44 posto, a najniža je povećana za 51 posto. Nastavit ćemo poduzimati mjere da bi mirovine i dalje rasle,” istakao je Plenković, naglašavajući i problematiku inflacije.

Istakao je da je za smanjenje inflacije potrebno puno odgovornosti, a Vlada RH, kako je rekao premijer, će nastaviti s naporima za smanjenje stope inflacije.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari