Mirovine rastu za 8,42 posto, umirovljenicima će biti isplaćena i razlika

pixabay.com
Pomoć starijim ljudima; ilustracija Foto: Pixabay.com

Mirovine rastu za 8,42 posto prema novoj aktualnoj vrijednosti, bit će isplaćene u rujnu s mirovinom za kolovoz, a umirovljenici će dobiti i razliku za srpanj, izvijestio je u srijedu Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Prema odluci Upravnog vijeća HZMO-a aktualna vrijednost mirovine (AVM) od 1. srpnja iznosi 11,77 eura (88,68 kuna), na temelju objavljenih podataka Državnog zavoda za statistiku.

Riječ je o najvećoj stopi usklađivanja mirovina u posljednje 24 godine, od kada se ono primjenjuje dva puta godišnje, ističu u HZMO-u, a prenosi Hina.

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje svakog 1. siječnja i 1. srpnja, određuje se tako da se uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Hrvatskoj u prethodnom polugodištu.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 posto stope promjene prosječne brutoplaće.

U slučaju da je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se zbrojem 70 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 posto stope promjene prosječne brutoplaće.

Na sjednici je donesena i odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu staža prema kojoj od 1. srpnja iznosi 12,13 eura (91,39 kuna).

Donesena je i odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti iznosi 269,66 eura (2.031,75 kuna).

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari