Nijemci sve kasnije odlaze u mirovinu

pixabay.com
U mirovinu - kasnije, ilustracija Foto: Pixabay.com

Nijemci odlaze u mirovinu dvije godine kasnije nego što su odlazili u u 2001. godini, u prosjeku sa 64,4 godine, podatak je koji je objavilo Njemačko društvo za mirovinsko osiguranje. Usporedbe radi, prenosi Hina, u 2021. su muškarci u prosjeku odlazili u mirovinu sa 64,1, a žene sa 64,2 godine, dok je lani prosječna dob za umirovljenje iznosila za oba spola 64,4 godine. U 2001. godini, pak, muškarci su odlazili u mirovinu u prosjeku sa 62,4 godine, a žene sa 62,5 godina.

No, istodobno njemački umirovljenici u prosjeku dulje primaju naknade nego ranije, jer i žive dulje. Muškarci su prošle godine primali u prosjeku mirovinu 18,8 godina, slično kao i u 2021. godini, ali i dulje od 16,7 godina u 2012. Žene su u 2022. primale mirovinu u prosjeku 22,2 godine, nešto dulje nego u 2021. i gotovo godinu dana dulje nego u 2012.

Dulji mirovinski staž Njemačko društvo za mirovinsko osiguranje pripisuje produljenju životnog vijeka. “Iako je povećanje općeg životnog vijeka vrlo dobrodošla činjenica, ono predstavlja i izazov za zbrinjavanje u starosti”, navode iz mirovinskog društva.

Prema izvješću, piše Hina, taj učinak će biti prigušen postupnim povećanjem dobi za umirovljenje do 2031. na 67 godina. Glavni čimbenik kasnijeg odlaska u mirovinu nije samo povišena dob za umirovljenje, već i postupno ukidanje mirovina za prijevremeno umirovljenje.

Jedan odgovor

  1. Ne primaju naknadu, nego zaradjenu mirovinu! Iz teksta se da iscitati da im je krivo sto umirovljenici zive 2 godine duze, strasno!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari