Prosvjednici nezadovoljni nakon sastanka u ministarstvu poljoprivrede

Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić
Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić

Ministrica Marija Vučković je nakon višesatnog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede na temu afričke svinjske kuge (ASK) izjavila kako će Ministarstvo nastojati iznaći dodatan način podrške za dio proizvođača koji nije obuhvaćen programom za nadoknadu gubitaka tijekom vremena u kojem ne mogu držati svinje, dok predstavnici prosvjednika nisu bili zadovoljni.

“Rekli smo da ćemo pokušati napraviti dodatni program male vrijednosti kako bismo obuhvatili tu populaciju posjednika svinja. Potvrdili smo da radimo tipska rješenja za tradicijske farme, kako za one koji će držati rasplodna grla, tako i za one koji će se baviti tovom. To je naša mjera kako bismo održali i podržali tradiciju koja se odnosi na cijelu Hrvatsku, a ne samo na Slavoniju”, kazala je Vučković u izjavi novinarima.

Ponovila je da je broj slučajeva zaraze ASK-om u silaznoj putanji, no da treba biti i dalje na oprezu te izrazila nadu da se prosvjedi neće nastaviti, prenosi Hina.

“Ljudi koji prosvjeduju, a došli su na sastanak, više puta su istaknuli da je njihov glavni zahtjev da se omogući svinjokolja na njihovom gospodarstvu, za vlastite potrebe. Mi smo rekli da je to nemoguće”, kazala je ministrica Vučković, napomenuvši da ne može jamčiti datum početka svinjokolje.

Sastanak u Ministarstvu održan je jučer s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore, HPK Odbora za svinjogojstvo, Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga uzgajivača svinja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije, Udruge uzgajivača crne slavonske svinje Fajferica, Hrvatske udruge proizvođača svinja, Hrvatske gospodarske komore, Stožera za obranu hrvatskog sela i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje.

Predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore Antun Golubović izjavio je da bi bio zadovoljan sastankom kad bi mogao vratiti vrijeme na 23. lipnja, na dan kada je postojala sumnja na afričku svinjsku kugu te je prosvjednicima poručio “da se strpe”.

“Ja ne mogu to nazvati povlačenjem. Neka se strpe. Bilo bi dobro da se vrate u svoje tople domove i pričekaju 14-15 dana do tih famoznih svinjokolja. Ima nas jako puno koji nemamo od čega raditi svinjokolje. Sada su prosvjedi legitimni, imaju pravo prosvjedovat”, kazao je Golubović.

Sastanku su nazočili i predstavnici poljoprivrednika koji već neko vrijeme prosvjeduju, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela Tomislav Pokrovac i predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje Duško Pavlik. Pokrovac je nakon sastanka izjavio za medije da su oni i dalje nezadovoljni, zato što nije ispunjen njihov zahtjev za omogućavanjem svinjokolje.

“Znao sam da će ovako završiti, to je za mene kokošinjac. Na kraju sastanka su nam se počeli smijati i vrijeđati nas, to nije u redu. Došli smo s tim stavom da nam se dozvoli kolinje i da sklonimo zdrave svinje da se ne zaraze. Ako ne budete neke stvari rješavali hitno, mi ćemo jednostavno početi s kolinjima”, poručio je Pokrovac, dodavši da će se boriti na “dva fronta – i na cesti i na obiteljskim gospodarstvima”.

Pozdravio je mjere Vlade za pomoć svinjogojcima, a na upit novinara hoće li se nastaviti prosvjedi, i Pokrovac i Pavlik kazali su da ne mogu reći hoće li se nastaviti prosvjedi, već će o tome odlučiti Stožer i Sindikat nakon što im prenesu razgovore u Ministarstvu.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari