Prosječna plaća u veljači 1.248 eura, 12,8 posto viša nego prije godinu dana

Pixabay.com
Plaća, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za veljaču je iznosila 1.248 eura, što je nominalno više za 0,7, a realno za 0,5 posto u odnosu na siječanj, pokazali su u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Bruto plaća u istoj je kategoriji bila 1.710 eura, odnosno nominalno veća za 0,9, a realno za 0,7 posto.

Najviša prosječna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama zabilježena je u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, u iznosu od 2.823 eura, a najniža od 837 eura u proizvodnji odjeće.

U proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda, pak, najveća bruto plaća u veljači je iznosila 4.452 eura.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna neto plaća nominalno je viša za 12,8, a realno za 8,4 posto.

Mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama na godišnjoj je razini nominalno veća za 12,4, a realno za osam posto.

U veljači je prosječno bilo 165 plaćenih sati, što je u odnosu na siječanj manje za 9,3 posto. Najveći broj plaćenih sati zabilježen je u vodnom prijevozu (178), a najmanji u socijalnoj skrbi bez smještaja (145).

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za spomenuti je mjesec iznosila 7,33 eura, 9,7 posto u usporedbi sa siječnjem, a u odnosu na veljačom lani za 7,6 posto više.

Medijalna neto plaća za veljaču iznosila je 1.044 eura, a medijalna bruto plaća 1.400 eura.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari