Podravka završila projekt “Zaokret Žita”, investicija do kraja godine 16,2 milijuna eura

Hina/arhiv
Logo tvrtke Podravka, Foto: Hina/arhiv

Podravka je uspješno privela kraju projekt “Zaokret Žita” s ciljem restrukturiranja poslovanja i modernizacije proizvodnje, investicijski je ciklus dosad stajao 8,2 milijuna eura, dok će se do kraja godine uložiti dodatnih osam milijuna eura, priopćili su u srijedu iz Podravke.

Cijeli “Zaokret” strateški je usmjeren na pekarstvo i njime su postavljeni još bolji uvjeti za jačanje tržišne pozicije na slovenskom, ali i širenje dostupnosti pekarskih proizvoda Žita na hrvatskom tržištu, stoji u priopćenju.

Zaokret je proveden kroz ukupno pet stupova unapređenja poslovanja, a to su rast proizvodne efikasnosti i tehnološka modernizacija, aktivno upravljanje portfeljem, pojednostavljenje organizacijske strukture Grupe Žito, restrukturiranje prodajne organizacije i Maloprodaje te standardizacija procesa s procesima Podravke d.d., prenosi Hina.

Projekt je započeo u siječnju 2022., a ukupno je kroz investicijski ciklus Podravka do sada uložila 8,2 milijuna eura. Iz Podravke ističu da će do kraja godine biti uloženo još dodatnih osam milijuna eura, čime ukupna investicija doseže 16,2 milijuna eura. Investicija je, inače, financirana sredstvima ostvarenima prodajom nekretnina.

Neke od investicija uključuju novu proizvodnu liniju za kruh u Viču, automatizaciju linija u Mariboru te proširenje kapaciteta skladištenja smrznutih proizvoda u Mariboru. Također, u sklopu restrukturiranja razdvojene su prodajne od proizvodnih funkcija pa je Podravka Ljubljana preuzela sve distributerske poslove na tržištu Slovenije za cjelokupni portfelj segmenta Prehrane, uključujući i pekarski portfelj.

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić smatra da je projekt “Zaokret Žita” iznimno značajan za povećanje efikasnosti i konkurentnosti u segmentu proizvodnje pekarskih proizvoda.

“Osim strukture portfelja, tehnološke modernizacije i povećanja efikasnosti, osobito sam zadovoljna što smo način rada i upravljanje procesima uskladili s procesima Grupe Podravka. Žito tako danas posluje kao sastavni dio segmenta Prehrane. Time su postavljeni odlični temelji za daljnji rast pekarstva i prisutnost naših pekarskih proizvoda, kako na slovenskom tako i na hrvatskom tržištu. Zahvaljujem zato svim radnicima i poslovodstvu Žita koji su vrijedno radili da ovaj projekt uspješno privedemo kraju. Također, osobito zahvaljujem radnicima i direktorima Podravke koji pridonijeli uspjehu Zaokreta i harmoniziranju Žita u segment Prehrane“, istaknula je Dalić.

Idući koraci u poslovanju Žita uključuju optimizaciju međuskladišne interne logistike, prodaju neoperativnih nekretnina, dodatno unapređenje korporativne klime, kao i niza drugih aktivnosti usmjerenih dodatnom unapređenju rezultata, zaključuje se u priopćenju.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari