Poljoprivreda sve prisutnija u Podravkinim planovima

Hina/arhiv
Logo tvrtke Podravka, Foto: Hina/arhiv

Poljoprivreda, a posebice povrtlarske kulture, u poslovnim planovima i strategijama Podravke imaju sve veći značaj, istaknula je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić na susretu s poljoprivrednim proizvođačima i kooperantima.

Možda je bilo razdoblja u kojem je, kako je kazala, tvrtka bila orijentirana na uvoz, piše Hina, no to vrijeme je, kako kaže – iza Podravke. Uvoz više nije brz, lak i jednostavan, a ambiciozne poslovne odluke i planovi zahtijevaju kvalitetnu i dostupnu sirovinu, rekla je Dalićeva.

“Želimo biti pouzdan partner na kojeg možete računati”, poručila je Dalić proizvođačima i kooperantima te navela kako Podravka planira povećanje proizvodnje, posebice povrtlarskih kultura (rajčica i paprika).

Podsjetila je kako se gradi nova tvornica za preradu rajčice u Kalniku blizu Varaždina, investicija vrijedna između 15 i 17 milijuna eura, koja bi trebala biti gotova do proljeća iduće godine. Tvornica u Kalniku bit će kapacitetom tri puta veća od one u Istri.

„Suradnja sa svim kooperantima u Istri nastavlja te ju tvrtka i ondje i drugdje želi proširiti“, rekla je Dalićeva.

Direktor Podravkinog odjela poljoprivrede Dalibor Kezele rekao je kako je ova godina bila izuzetno teška i klimatski izazovna, objavljuje Hina, te je pokazala kako se u nekim kulturama mora puno bolje upravljati rizicima. Nada se da će se tržište smiriti i stabilizirati i donijeti veću sigurnost u otkupu, planiranju kooperantske proizvodnje i suradnje.

„Dobro je da je tržište industrijskog povrća u odnosu na žitarice u cjenovnom smislu puno sigurnije pa proizvođači unaprijed znaju što će raditi, a rajčica je kultura budućnosti“, rekao je Kezele.

Poručio je kako je udruživanje ključ uspjeha u proizvodnji industrijskog povrća te kako bi poljoprivrednici bili efikasniji. Naglasio je i važnost ulaganja u nove tehnologije, mehanizaciju i navodnjavanje. S tim su se složili i predstavnici poljoprivrednih proizvođača i kooperanti Podravke.

Mario Habijanec iz OPG-a Habi koji proizvodi rajčice, grašak i ciklu na 14,5 hektara za potrebe Podravke, kao i Božidar Plantak koji se bavi proizvodnjom žitarica i graška, a sprema se i na proizvodnju industrijske rajčice, zadovoljni su suradnjom s Podravkom, jer su otkup i cijena zagarantirani i sigurni.

Kooperant Dario Makovac iz OPG-a Dandi iz Savudrije koji proizvodi industrijsku rajčicu je istaknuo kako proizvodnja bez navodnjavanja ne dolazi u obzir.

“Bez vode ne treba ići u proizvodnju. Trošak je, ali bez toga ne možete raditi”, kazao je. Što se ulaganja u mehanizaciju tiče, smatra da treba ulagati i kupovati ono što treba. Zadovoljan je suradnjom s Podravkom. “Siguran otkup, cijena i sigurno plaćanje je adut za suradnju”, rekao je Makovac.

5 Odgovora

  1. Treba modernizirati sustave navodnjavanja i primjeniti ih kako bi se postigao sto bolji i kvalitetniji prinos povrtnih kultura.

  2. Otkad je Martina Dalić predsjednica uprave Podravke, ne kupujem više njihove proizvode jer sudeći po njezinoj prošlosti i aferama koje je imala, ne piše im se dobro a i počela sam sumnjat u kvalitetu njihovih proizvoda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari