Podravka: “Istarska rajčica” se seli na kopno

Hina
Zgrada Podravke Foto: Hina/arhiv

Jedna od najvećih prehrambenih kompanija u Hrvatskoj, Podravka, objavila je da se pogon za preradu industrijske rajčice seli iz Istre na kontinent. Tvrde i da nastavljaju suradnju s istarskim kooperantima, uglavnom malim i srednjim obiteljskim poljoprivrednim gazdinstvima (OPG), od kojih godišnje otkupljuju nešto više od šest tisuća tona rajčica, objavila je Hina.

Iz Podravke su poručili kako nastavak suradnje s lokalnim, istarskim kooperantima niti u jednom trenutku nije doveden u pitanje.

Radnici, koji su radili u tvornici za preradu rajčice u Umagu, su Podravkini radnici iz rovinjske Mirne, pa tako iz koprivničke kompanije kažu kako nema gubitka posla zbog zatvaranja umaške tvornice. Iz Podravke navode i da su tijekom procesa donošenja te odluke kontinuirano vođeni razgovori sa svim ključnim dionicima, uključujući i gradonačelnika Umaga.

“Podravkina suradnja s istarskim kooperantima nastavlja se i dalje i njome smo izuzetno zadovoljni. S njima kontinuirano komuniciramo, obavještavamo ih o svim našim planovima. Istarska rajčica nam je važna jer je riječ o iznimnoj kvaliteti sirovine, pa ćemo poticati naše kooperante da povećavaju proizvodnju i sve što proizvedu ćemo otkupiti“, istaknuli su iz Podravke navodeći kako će u budućnosti i dalje nastaviti zajednički raditi na izboru najboljih sortimenata rajčice, zaštite usjeva i prihrane.

Kazali su i da su trenutno u procesu izgradnje otkupne stanice u umaškoj gospodarskoj zoni Ungariji, čiji se završetak očekuje tijekom 2024. godine.

“To potvrđuje naše dugoročne planove nastavka primarnog otkupa i obrade istarskih rajčica na novoj lokaciji u Umagu”, istaknuli su iz Podravke, prenijela je Hina.

Podravka je odlučila proizvodnju industrijske rajčice preseliti na kontinent jer sadašnja lokacija nije pogodna za nastavak rada tvornice te će prerada biti premještena u tvornicu za preradu voća i povrća u Kalniku. Temeljni cilj je povećanje samodostatnosti industrijskog povrća i voća za potrebe vlastite proizvodnje, zbog poremećaja na globalnom tržištu nabavke sirovina, rasta cijena i troškova proizvodnje, ali i snažne potrebe za pokretanjem moderne poljoprivrede u Hrvatskoj, istaknuli su iz Podravke.

Podravka industrijsku rajčicu proizvodi na ukupno oko 230 hektara, od čega su 82 hektara vlastite površine, a ostatak su ugovorene kooperantske površine, koje se u nadolazećim godinama planiraju značajno povećavati. Kako su još istaknuli iz Podravke, u budućnosti planiraju uzgoj do 40 tisuća tona rajčice.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari