ZSE: U fokusu Podravka i bankarske dionice

Pixabay.com
Burzovna izvješća, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na Zagrebačkoj burzi ovog prijepodneva glavni dionički indeksi nastavili su kliziti drugi dan zaredom, unatoč oporavku europskih burzi, a pritom je ponovno u fokusu dionica Podravke, kojom je ostvaren najveći promet. Crobex indeks bio je oko 10,45 sati u minusu 0,19 posto, na 2.445 bodova, a Crobex10 za 0,4 posto, na 1.459 bodova. Među sektorskim indeksima najviše je pao Croexkonstrukt, za 1,27 posto, dok je u najvećem plusu bio Crobexturist, za 0,2 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 346 tisuća eura, što je čak četiri puta manje nego jučer u isto doba, kada je promet bio 1,2 milijuna eura. U fokusu investitora ponovno je dionica Podravke, kojom je ostvareno 166 tisuća eura prometa. Cijena joj je pala 2,16 posto, na 136 eura.

Slijedi dionica Zagrebačke banke, s prometom od 66 tisuća eura i rastom cijene za 0,39 posto na 12,9 eura. Cijena njezine dionice tako se ponešto oporavila nakon što je jučer pala za više od 7 posto, uglavnom pod utjecajem neočekivane objave talijanske vlade da će oporezovati prekomjernu dobit tamošnjih banaka jednokratnim porezom od 40 posto. Kasnije navečer, talijansko ministarstvo financija ublažilo je svoj stav, najaviviši da će ukupni iznos poreza biti ograničen na 0,1 posto vrijednosti imovine banaka.

Zbog toga su danas na europskim burzama najveće dobitnice upravo dionice banaka, koje su jučer oslabile za 3,5 posto u prosjeku. Na ZSE se tako bilježi i oporavak dionice HPB-a, koja je po rastu cijene za 1,63 posto, na 187 eura najveća današnja dobitnica.

Uz bankarske dionice i Podravku, nešto više trgovalo se jutros i dionicom HT-a, kojom je ostvareno 34 tisuće eura prometa, uz stagnaciju njezine cijene na 26 eura. Podsjećamo, na europskim burzama najvažniji ineksi su snažno porasli, nakon jučerašnjih gubitaka ponajviše izazvanih prodajama bankarskih dionica, a pritom je paneuropski STOXX 600 indeks bio u plusu oko 11 sati za nešto više od jedan posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari