Snižavanje rejtinga bankama dovelo do novog pada Wall Streeta

Foto: Pixabay/Pexels

Sva tri vodeća indeksa na Wall Streetu u utorak su pala uslijed velikih prodaja koje je izazvalo Moody’sovo snižavanje rejtinga za 10-ak malih i srednje velikih američkih banaka, što je potaknulo zabrinutost oko tamošnjeg bankarskog sustava i ukupnog gospodarstva.

Njujorški Dow Jones, piše Hina, pao je 158,64 bodova ili 0,45 posto, na 35.314 bodova, S&P 500 je oslabio 0,42 posto, na 4.499 bodova, a Nasdaq za 0,79 posto, na 13.884 boda.

Nakon što je petomjesečni uzet podignuo S&P 500 i Nasdaq indeks svega pet posto ispod povijesnih rekorda, na početku kolovoza već je zabilježeno pet dana njihova pada. Od početka mjeseca S&P je tako u minusu dva posto, a Nasdaq 3,2 posto.

Osam od ukupno 11 sektora jučer je oslabilo, a pritom je, posve očekivano, financijski sektor bio najveći gubitnik, s prosječnim padom cijena od 1,1 posto.

Korekcija cijena bila je izazvana Moody’sovim potezom, koji je snizio rejtinge 10 srednje velikih amerikih kompanija za jedan stupanj te dao negativni izgled za rejtinge šest velikih banaka, uključujući U Bancorp i Bank of New York Mellon.

Povjerenje tržišta u bankarski sektor postupno se oporavilo nakon propasti tri regionalne banke početkom godine, među kojima je bila i Silicon Valey, što je tada jako uzdrmalo financijski sektor. Od početka godine S&P-ov sektorski indeks banaka u minusu je 2,5 posto, dok je glavni indeks S&P u plusu 17,5 posto, pa je najnovije snižavanje rejtinga banaka pokazalo svu krhkost povjerenja investitora u američki financijski sektor, kažu analitičari.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari